A rovat kizárólagos támogatója

A síelés szerelmesei jól tudják, hogy a sízés élménye a felszerelésen áll vagy bukik. Azok közül is elsősorban a sícipő az, amelyik meghatározza, hogy miként fogod érezni majd magad a havas lejtőkön lesiklás közben.

Egy sícipőt alapvetően nem csak a mérete határoz meg, bár kétségtelenül természetesen nagyon fontos, hogy mindenki jó méretet válasszon belőle magának. De emellett még nagy szerepe van a bélésnek, valamint a flex indexnek is. Ezek együttesen határozzák meg ugyanis azt, hogy milyen is számodra az ideális sícipő. És mivel síelés közben a sícipő az, ami összeköt a léceddel, nagyon fontos, hogy jót válassz belőle.

Méret

A sícipő esetében is fontos – már amennyire ez lehetséges -, hogy kényelmes legyen. Ehhez szükséges, hogy megfelelő méretű legyen. A normál cipőhöz képest eltérő a számozás, ugyanis a sícipőknél mondopointban határozzák meg a méretet. Természetesen már rengeteg táblázat segít abban, hogy megtudd, hogy a te normál cipőméretedhez milyen sícipő méret tartozik.

Bélés

Egy sícipő két részből tevődik össze, mégpedig a külső héjból és a bélésből.  A bélés elsődleges szerepe az, hogy megfelelő alátámasztást nyújtson, valamint segítse a síelőt az ideális testtartás és mozgás kialakításában.  A bélés akkor mondható ideálisnak, ha kényelmes, de mindemellett stabilan tartja a lábat, azaz a sarok és a lábfej nem mozog semerre sem, valamint a boka sem tud kitérni oldalra. Becsatolást követően akkor ideális a méret, ha nem szorítja le a lábujjakat, az ugyanis csak azt fogja eredményezni, hogy fázik majd a lábad benne síeléskor.  A kényelem szó persze relatív egy sícipő esetében, hiszen már felvenni sem könnyű mutatvány, valamint viselni is furcsa. 

A MaxBike-nál kapható Atomic sícipők különlegessége, hogy speciálisan kifejlesztett szivacsból készülnek a bélései, ezáltal kiváló hőszigetelők. Ez pedig azt jelenti, hogy még a fázósabbaknak sem szükséges több zoknit viselni még a legnagyobb hidegben sem, elegendő csupán egy hosszabb szárú sízokni, ami nem gyűrődik.

Flex index

Az ideális cipő esetében nem csak a lábméret számít, hanem bizony a testsúly és a sítudás is, amelyek a cipő flex indexét határozzák meg. Általánosságban elmondható, hogy kisebb sítudás esetén nem túl keményeset érdemes választani, hiszen ebben az esetben a még kezdeti, nem feltétlenül szükséges mozgásokat az alacsonyabb flex indexű cipő nem vezeti át a lécedre. Azoknak pedig, akik már magabiztosabban síelnek, ajánlott keményebb flex indexű cipőt venni.

Sícipőt választani tehát nem csupán abból áll, hogy az ember kinézi a különféle segédtáblázatokból, hogy az ő lábméretére hány mondopointos sícipőt érdemes választani. Ez csupán ugyanis csak egy meghatározója egy kényelmes, megfelelő sícipőnek. Márpedig érdemes belőle a lehető legkényelmesebbet választani, hogy a síelés valódi élmény legyen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás