A rovat kizárólagos támogatója

A futás maga az élet, a futófelszerelés viszont a cipőtől, zoknitól a fejpántig műanyagszálakból áll. Mit kell tudnunk a ruháink alapanyagáról? Mi az az elasztán, a lyocell, a fleece, Gore-tex és társaik? Mi közül választhatunk, ha környezetbarát ruházatot szeretnénk? Ebben segít a Tudatosvásárló.

Mára az életünk valamennyi területén beborít bennünket a műanyag. Szó szerint, hiszen a ruhák nagyrésze ma már műszálból, poliészterből és nylonból készül. Amikor elkezdtünk utánajárni a ruhákban rejlő műanyagnak, elég hamar a sportruhákat áruló áruházak weboldalain találtuk magunkat, és kiderült: nagyítóval kell keresni azokat a termékeket, amelyek legalább nyomokban természetes anyagokat tartalmaznak. Már egy sima melegítőnadrágból is nehéz olyat találni, amiben a pamut mellett ne lenne műszálkeverék. Azt gondoltuk, talán a hagyományos, sima fiú tornanadrág lesz a befutó, de tévedtünk: olyat találtunk csak, aminek a zsebe készül 100% pamutból.

A fürdőruha, futóruha, sportmelltartó mind valamilyen poliészter-poliamid-elasztán keverék, de ilyen az összes manapság trendi sport- és aláöltözet, futó- és jóganadrág, focifelső is. A gyerekeknek való esőkabát, esőruha, overál is mind valamilyen típusú speciális műanyagból készül.

Miért baj ez?

A műszálas szálkeverékek a természetes anyagoknál kopásállóbbak, jobb hőszigetelők és könnyebben kezelhetők: gyorsabb száradnak, kevésbé gyűrődnek, jobban tartják a ruha formáját. A műanyag szál mint alapanyag ráadásul olcsóbb, mint a természetes társai. Ma már tudjuk, az olcsóságét bizony nagy árat kell fizetni.

Mérésekkel alátámasztott tény, hogy mosáskor, gépi mosáskor a ruhák szövetéből rostok kerülnek bele a leeresztett mosóvízbe. Ameddig ez a ruha természetes anyagból készült, addig a vízbe kerülő természetes rostokon felül maximum a festékanyag szennyezi a környezetet. A szintetikus anyagokból készült ruhákból azonban műszálrészecskék, úgynevezett mikromszálak mosódnak a csatornahálózatba. A mikroszálak egy milliméternél kisebb műanyagszálak, amelyek többek közt a mosásban lévő ruhákból kerülnek a szennyvízbe, majd a folyókba, tengerekbe, óceánokba.

Mára kiderült, hogy a mikroműanyagok jelen vannak a sóban, az általunk is fogyasztott tengeri halakban, más tengeri állatok szervezetében, a levegőben, és a székletünkben is. A jelenség nemcsak a tengeri herkentyűket érinti: a mikroműanyagok ott vannak a hazai folyókban is, nemrég pedig jóganadrágokból és zoknikból származó mikroműanyagot mutattak ki a Brit-szigetek körüli vizekben élő delfinek szervezetében, de az ivóvizeinkben is.

A mikroműanyagok jellemzője ráadásul, hogy a felületükön megkötnek mindenféle gyógyszermaradványokat, növényvédő szereket és egyéb szennyező anyagokat – a műanyagrészecskéken ezek az anyagok a víznél koncentráltabban vannak jelen. Hogy mindez milyen problémákat okozhat, ezt egyelőre még nem tudjuk.


A gyors divat környezeti krízist okoz

A gyors divat környezeti krízist okoz

A világszerte 4000 üzlettel rendelkező H&M 2015-ben 25 milliárd dolllárnyi bevételt ért el. A ruhaipari óriás legutóbbi kampányában igyekszik rávenni vásárlóit ruháik újrahasznosítására: inkább dobják be a H&M üzletekben elhelyezett tárolókba, azért, hogy azokból új textilszálakat gyártsanak, a vásárló pedig az üzletekben beváltható kuponokat kap.

Mindez igen jól hangzik, ám jelentősen leegyszerűsíti a helyzetet. Valójában a segélyszervezetek és visszavételi programok által begyűjtött ruhák mindössze 0,1 %-át hasznosítják újra új textil szálként, a H&M fenntartható fejlesztési menedzsere, Henrik Lampa szerint. A céghez eljuttatott ruhák sorsa lényegében nem különbözik azokétól, amiket például a Goodwillnak adnak le. A trendek egyre gyorsabban változnak, és a szezonok egyre rövidülnek, emiatt a megvásárolt ruhák egy év után jó eséllyel idejétmúltak lesznek.
 


Milyen összetevőket kerülj, ha nem akarsz mikroműanyagot termelni?

A textilszálak elnevezéseire és a textiltermékek szálösszetételének jelölésére, címkézésére vonatkozó előírásokat uniós rendelet szabályozza. Eszerint a termékbe varrt címkén a hazákban forgalomba kerülő textil-és ruházati cikkeken magyar nyelven, rövidítés nélkül kell megadni a pontos nyersanyag-összetételt. Szálkeverékek esetén csökkenő tömegarányú százalékbanban kell az egyes összetevőket feltüntetni.

Műszálas anyagok

Acetát: Természetből nyert cellulózból készített, ecetsavas-cellulózészter mesterséges szál (diacetát). Főként bélésanyagokat, fehérneműket készítenek belőle.

Elasztán: Rugalmas poliuretán. Elasztikus termékek, pl. fehérneműk, fürdőruhák készítésére használják, de megjelenik a sztreccs farmernadrágokban is. Jellegzetes a burkolt fonal formájában történő alkalmazás, az elasztán magfonalat pl. pamuttal burkolják.

Gumi: Természetes- vagy műkaucsukból előállított szál. Nagy rugalmasságú, gyenge fény-és hőállóságú, gyorsan öregedő anyag.

Lyocell: Környezetkímélő módszerrel előállított regenerált cellulózszál. A viszkózhoz hasonló, ám annál jobb nedvszívó képességű, kevésbé gyűrődő anyag. Blúzok, ingek, nőiruhák készülnek belőle.

Modakril: Kémiailag módosított poliakril-nitril szintetikus szál, amely kedvezőbb belső szerkezetű (pl. megfelelően színezhető). Kötöttáruk alapanyaga, továbbá függönyök, napernyők készítésére is használják. Gyapjúval keverve felsőruházati cikkeket is gyártanak modakril szálból.

Poliamid: Szintetikus szál, több típusa közül a Nylon és a Perlon közismert. Közepes nedvességfelevő képességgel, nagy kopásállósággal rendelkezik. Jól mosható, könnyen száradó termékek alapanyaga. Lánchurkolt, ill. szövött kelmékből ruházati cikkek, harisnyák, padlószőnyegek készülnek belőle.

Poliészter: Szintetikus szál, kis nedvességfelvevő képességgel, jó gyűrődés feloldó képességgel és formatartó tulajdonsággal. Tisztán függönyök és műszaki textíliák (vitorla, biztonsági öv, stb.) készülnek belőle. Ruházati célra főleg keverékekben (pamut, viszkóz, gyapjú, len) alkalmazzák. Arra, hogy mennyire hódít a textiliparban jó példa, hogy bár kevéssé szívja a nedvességet, újabban, például poliamiddal keverve, mikroszálas törülközőt is gyártanak belőle.

Triacetát: Természetből nyert cellulózból készített, ecetsavas-cellulózészter szál, amelynek anyagában a kémiai átalakítás szinte teljeskörű. Egyes tulajdonságaiban részben a szintetikus szálakhoz hasonlít. Főként lánchurkolt felsőruházati cikkeket készítenek a szálasanyagból.

Viszkóz: Természetből nyert cellulózból előállított, regenerált-cellulózszál. Kiváló nedvességfelvevő képességű, gyűrődésre hajlamos, nedvesen csökkent szilárdságú. Előállítása rendkívül környezetterhelő, mivel a gyártáshoz szükséges nagymolekulájú anyag (cellulóz) oldhatósága érdekében átmeneti kémiai átalakítást végeznek (ekkor képződik a viszkózusan sűrű közbenső termék). Bélésanyagok, könnyű ruházati szövetek, valódi kreppszövetek készülnek belőle. Lánchurkolt kelmékből fehérneműket gyártanak. Gyakran keverik pamuttal, gyapjúval, szintetikus szálakkal.

Ez is műanyag, csak máshogy hívjuk

Gore-tex: Extrém vékony, 0,02 mm-es polytetrafluoretilén (PTFE) fólia, amelyen apró pórusok találhatók (cm2-enként 1,4 milliárd). Emiatt az anyag tartósan vízálló, szélálló, ugyanakkor lélegző. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően egyre jobban hódít a ruhaiparban.

Thermo, polár: a leggyakrabban poliészter vagy poliamid mikroszálakból készült fleece-szövet köznapi elnevezése. Finomabb bármely természetes szálnál vagy szokványos mesterséges alapanyagú szálasanyagnál. A polár-anyag puha tapintású, könnyű és igazán meleg. Leginkább pulóverek, fölsők, kabátbélések, de törülközők, gyermek kezeslábasok, sálak, sapkák, plüssállatok gyártására használják.

Softshell: Több műszálas szövetréteg összeragasztásával készül. Jó hőszigetelő, vízlepergető és szélálló. A téli Softshell belseje meleg anyag, általában Fleece.

Wellsoft, babysoft, léda: 100% poliészterből készül, a polár thermo hosszabb szőrű változata. Pihe-puha tapintása miatt gyerektakarók, ágytakarók, baba plédek, plüssállatok alapanyaga.

 

A divat ára nem lehet a Föld

A divat ára nem lehet a Föld

A brit divatipar ökológiai lábnyomát vizsgálják a parlamenti képviselők, mellyel az egyre nagyobb fast fashion szektor széndioxid kibocsátását, az erőforrás felhasználását és a víz fogyasztásának a mértékét kívánják feltárni.

A parlamenti képviselők azért tanulmányozzák a brit „gyors divat” környezeti hatását, mert növekvő aggodalommal tölti el őket, hogy ez a sokmilliárd fontos ipar pazarolja az értékes erőforrásokat és közrejátszik a klímaváltozásban.


 

 

Funkcionális aláöltözet – a nagy ígéret
Gyerek funkcionális aláöltözet – olvassuk a termék elnevezését, és igaz ami igaz, az ilyen aláöltözet meleg, könnyű és gyorsan szárad. A funkcionális ruházat a hagyományos funkciók mellett bizonyos speciális viselési vagy védelmi követelményeknek hangsúlyozottan tesz eleget. Az ilyen termékek általában különféle innovatív textíliák felhasználásával készülnek, amelyeknek épp az a sajátossága, hogy bizonyos tulajdonságaik meghaladják a szokványos textilanyagokét. Egy ilyen termék adatlapját végigböngészve körülbelül a 25. sorban (az értékelés, ár, elérhetőség, kézbesítés, kiszállítás, méret, stb. információk után) derül ki, hogy 100%-ban poliészterből készült.

Mit válassz? – A természetes szálasanyagokat!

Angóra: A tenyésztett angóranyulak szőre. Jó nedvszívó, könnyű szálasanyag. Reumások, síelők részére fehérneműk készülnek belőle.

Gyapjú: Tenyésztett juhok szőre. Rugalmas, jól nyújtható, nagy nedvszívóképességű és melegtartó alapanyag. Felsőruhák, kabátok, kötöttáruk, fehérneműk, takarók és szőnyegek készítésére egyaránt használják. A pikkelyes szálfelület nemez (filc) előállítást is lehetővé tesz.

Juta: A jutanövény szárából nyert háncsrost. Szőnyegek alapszövetét, padlóburkolatok hordozóját, hevedereket és zsákokat, ill. csomagolóvásznakat készítenek jutából.

Kasmír: Kasmírkecske szőre. Könnyű, lágy és fényes textíliák készítésére (nőiruha, sál)  alkalmazzák.

Kender: A kendernövény szárából nyert háncsrost. Ponyvákat, szőnyegek alsó szövetét, köteleket készítene belőle.

Kókusz: A kókuszdió kemény rostja. Futószőnyegek, kárpitok, kötelek alapanyaga.

Len: Lennövény szárából nyert háncsrost. Szép fényű, hűvös tapintású szálasanyag. Nyári ruházatok, ingek, blúzok, ágy- és asztalneműk, bútorszövetek készítésére használják.

Moher: Az angóra- vagy moherkecske szőre. Felsőruházati termékek, takarók készítésére használják.

Nyúlszőr: Tenyésztett nyulak szőre. Kötöttáruk, kesztyűk, kalapok készülnek belőle.

Pamut: A gyapotcserje terméséből nyert magszál. Jó nedvszívóképességű, aránylag nagy szilárdságú, kopással szemben ellenálló, könnyen színezhető szálasanyag. A gyakran mosandó ruhák fő alapanyaga.

Rami: A rami növény szárából nyert háncsrost. A Távol-Kelet lenjeként is említik. Erős lakástextíliák, asztalneműk és szalagok készítésére használják.

Selyem: A selyemhernyó mirigyváladéka, amit a bábozódott gubókról fejtenek le. Női ruházatok, nyakkendők, kendők és sálak, ill. fehérneműk, valamint falikárpitok készítésére használják.

Vikunya: Egy láma-féle szőre. Finom, lágy szálasanyag, felsőruházatok, takarók készítésére használják.

Teveszőr: A kétpúpú teve pehelyszőre. Finom, puha, bézs-barna színű szálasanyag. Főleg felsőruházatok készülnek belőle.

Látnunk kell a címkén vagy rányomtatva

A textil- és ruházati termékekbe (kivéve pl. zokni stb.) kötelező textilalapú szalagcímkét bevarrni vagy a termék hátoldalára nyomva feltüntetni a fogyasztói tájékoztatást. Ezen tartós kivitelben olvasható a pontos nyersanyag-összetétel a forgalmazási helynek megfelelő hivatalos nyelven, a kezelési jelképsor, esetleg szöveges kiegészítéssel, valamint a gyártó/forgalmazó neve és elérhetőségi címe.

Ezen felül a csomagoláson, ill. külön papírcímkén is látnunk kell ugyanezt, hogy már a termék kiválasztásához kellő információhoz juthassunk. Azokat a kezelési körülményeket, amelyek piktogramokkal nem fejezhetők ki, magyarul, szöveges kiegészítő útmutatóval kell megadni – ilyen például, hogy hőforrástól távol szárítandó, csak a baloldalon vasalható, optikai fehérítő tartalmú mosószer vagy öblítő alkalmazása mellőzendő.

A Tudatosvásárló cikkének létrejöttéért köszönet a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesületnek (TMTE).

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek