Hirdetés

A 2022-es izraeli Kornit Fashion Week rávilágított arra, hogy a káprázatos – de rendkívül környezetszennyező – divatipar hogyan keveredik a környezetbarátsággal és a fenntarthatósággal a legmodernebb gyártástechnológián keresztül.

A covid-világjárvány miatti kétéves szünet után idén április elején visszatért a divathét Tel-Aviv kikötőjébe, és több ezer vendéget vonzott a világ minden tájáról ugyanazzal a jövőképpel: egyensúlyt teremteni a divat és a környezetvédelem között.

A divat az ENSZ adatai szerint az olaj utáni második legnagyobb környezetszennyező iparág, egyben a második legnagyobb vízfogyasztó, ezzel a globális szén-dioxid-kibocsátás 8–10 százalékáért felelős: ez több, mint az összes repülőjárat és tengeri szállítás együttvéve.

A statisztikák azt is mutatják, hogy a gyártott ruhák harmada hulladéklerakókba kerül, még mielőtt a vásárlókhoz eljutna. Ez a túltermelés szükségtelen vízfogyasztáshoz vezet, ami a globális szennyvíz 20 százalékát termeli.

A divathét társszervezőjeként a Kornit Digital, az izraeli székhelyű gyártó cég a ruhagyártásból származó vízpazarlás és talajszennyezés csökkentésére törekszik. 2026-ra a vállalat várhatóan 2,5 milliárd ruházati cikket gyárt, miközben körülbelül 4 milliárd liter vizet takarít meg. A vállalat közleménye szerint a vállalat fenntartható stratégiája, amely szerint a 3D nyomtatással előállított igény szerinti ruhagyártás az energia 95 százalékát és 17,2 milliárd kg üvegházhatású gázkibocsátást takaríthat meg a következő négy évben.

Ronen Samuel, a Kornit Digital vezérigazgatója a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy a jövő fogyasztói a személyre szabott ruhadarabokat részesítenék előnyben, amelyek a legjobban fejezik ki saját ízlésüket és identitásukat, ezért forradalmi lépéseket, nevezetesen a digitális technológiákon keresztül történő előrendeléseket kell megtenni a túltermelés megoldásaként.

Iparági bennfentesek úgy vélik, hogy a divatipar további áttörése a teljesen automatizált gyártósorokra történő átállás lehet, amely csökkentheti a költségeket és megkönnyítheti a ruházati cikkek igény szerinti, testreszabott gyártását.

Nyitókép: szeméttelepi “használt ruha hasznosítás” Románia

Kapcsolódó anyagok:

Továbbra is brutális környezetszennyező a divatipar

A billió dolláros kérdés: Hogyan lehet környezetbaráttá tenni a divatipart?

Egy ruha élete – fenntartható innovációk a divatiparban

Globális felmelegedés és a divatipar

A 20 megnagyobb divatmulti környezeti kárát közösen fizetjük

A divat ára nem lehet a Föld

A te ruhád mennyire mérgező?

Afrika súlyos árat fizet a gazdag országok divatőrületéért

Betiltják a szőrmekereskedelmet Izraelben

Egy póló = 2,5 évre elég ivóvíz

Hogyan frissítsük a ruhatárunkat (környezet)tudatosan

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás