A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nagy-Britannia emlőseinek több mint negyedét fenyegeti kihalás a klímaváltozás és a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válása miatt – derült ki egy új tanulmányból, amely mintegy hétezer faj adatait vizsgálta. A State of Nature című tanulmány mintegy 7000 faj adatait vizsgálta több mint 70 szervezet segítségével.

A jelentés szerint minden ötödik növényfajt, a gombák és zuzmók 15 százalékát, a gerincesek 40 százalékát, a gerinctelenek 12 százalékát, az emlősfajok 26 százalékát fenyegeti a kihalás.  A kutatás szerint a főbb fajok 60 százalékának populációja csökkent 1970 óta. A vizsgált fajok egyedeinek átlagos száma 13 százalékkal csökkent.

A vadvilág egyre gyorsabban változik, a kutatók arra jutottak, hogy a fajok több mint felének az egyedszáma vagy gyorsan csökkent vagy növekedett az elmúlt 10 évben. Az eredmények szerint a faji sokszínűség csökkenésének egyik fő oka a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válása. Miközben növekedett az élelmiszer-termelés, drámai hatással volt a farmvidékek vadvilágára.
A növényvédő szerekkel kezelt termőterületek 53 százalékkal növekedtek 1990 és 2010 között – írta a BBC.com.

populationmatters.org

A vadvilágbarát földművelés segíthet lelassítani a populációk csökkenését, de nem elegendő a folyamat megállításához és visszafordításához – áll a jelentésben, mely kiemeli a klímaváltozás jelenleg is tartó hatásait.

A brit nemzeti meteorológiai szolgálat (Met Office) szerint Nagy-Britannia 10 legmelegebb évét 2002 óta mérték. A klímaváltozás messzemenő változásokat idézett elő az ország vadvilágában, a fajok elterjedésében és ökológiájában, és ez folytatódni fog évtizedeken vagy akár évszázadokon át – írják a tudósok.

Nagy-Britanniában számos faj, köztük madarak, pillangók, lepkefélék és szitakötők az elmúlt 4 évtizedben fokozatosan északra húzódtak, évtizedenként átlagosan 20 kilométerrel. A melegedő tengerek változásokat idéztek elő a planktonok és a halak eloszlásában – berül ki a kutatás eredményeiből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás