Hirdetés
greenfo/MTI

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentése alapján az Európai Unióban a halálesetek 13 százaléka a környezeti ártalmakhoz: a levegő- és zajszennyezés, a rossz minőségű víz és a vegyi anyagokkal való érintkezéshez köthető – idézte a koppenhágai székhelyű hivatal tanulmányát a BBC hírportálja.
A tegnap közzétett jelentést úgy jellemzik, mint “az egészség és a környezet nagy léptékű értékelése” Európában. A kutatók azt találták, hogy az Európai Unióban 630 ezer idő előtti halálozás volt a környezeti tényezők számlájára írható 2012-ben, az utolsó évben, melyről adatokkal rendelkeznek. A légszennyezés évente 400 ezer halálozásban, a hangszennyezés játszott szerepet 12 ezer ember idő előtti halálában játszott szerepet. A további halálozások az extrém időjárási jelenségekhez, többek között a hőhullámokhoz köthetők.

A lakosságra állandó fenyegetést jelentenek bizonyos környezeti tényezők, így a lég- és a zajszennyezés, illetve bizonyos vegyi anyagok – olvasható a Phys.org oldalán.  Az adatok alapján 2012-ben az EU 27 tagállamában és az Egyesült Királyságban 630 ezer haláleset volt köthető környezeti tényezőkhöz. A jelentés szerint komoly eltérés van a nyugat- és kelet-európai országok között, ennek hátterében szocioökonómiai faktorok állnak. A helyzet Romániában a legsúlyosabb, itt minden ötödik haláleset valamilyen környezeti ártalomnak tudható be, míg Svédországban és Dániában tízből egy.

“Az emberek többféle kockázatnak vannak kitéve, ezek összeadódhatnak, és egyes esetekben több is károsítja egyszerre az egészséget” – olvasható a jelentésben.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a légszennyezés évente a világon több millió ember halálát okozza, a stroke-os, tüdőrákos és szív- és érrendszeri eredetű halálok egyharmadának áll a hátterében.
Egy másik WHO-jelentés, mely a zajszennyezésről készült, megjegyezte, hogy a környezeti zajártalom a vérnyomás és a stresszhormonok szintjének emelésével hozzájárul a szívbetegségekhez.

Az EFA jelentése azt is feltérképezte, mely közösségeket érint a probléma.

A szegényebbeket aránytalanul jobban sújtja a légszennyezés és az extrém időjárási jelenségek, köztük a hő- és hideghullámok. Ez összefügg azzal, ahol élnek, dolgoznak és tanulnak, melyek gyakran hátrányos helyzetű városrészek, forgalmas közutak közelében – írták.
Jó hírt is tartalmaz a jelentés: a légszennyezéshez köthető halálozások az 1990-es egymillióhoz képest csökkentek, a vízminőség pedig Európa nagy részén jó.
Az EFA szerint elsőbbséget kellene élvezniük a “zöld és kék területeknek”, mert ezek hűtik a városokat a hőhullámok idején, enyhítik az áradásokat, csökkentik a zajszennyezést és támogatják sokféle faj fennmaradását.


Szennyezés és szegénység hozza a halált Magyarországon

Környezetszennyezés miatt, különösen sokan halnak meg Magyarországon – áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szeptember 8-án publikált jelentésében. Az is kiderül belőle, hogy hazánkban a legsúlyosabb helyzetet a légszennyezés okozza, a rossz minőségű levegő miatt évente 12-16 ezer ember hal meg. Míg az Európai Unióban a levegő- és zajszennyezés, a rossz minőségű víz és a vegyi anyagoknak való kitettség az összes halálozás 13 százalékáért felelős, Magyarországon ez a szám 17-18 százalék. Annak ellenére, hogy tíz éve már kötelességszegési eljárás folyik ellenünk a szálló por mennyiségére vonatkozó uniós szabályozás be nem tartása miatt, a kormány nem nagyon tesz lépéseket azért, hogy ez megszűnjön. Minderről Jávor Benedekkel, volt Európai Parlamenti képviselővel, Budapest brüsszeli képviseletének vezetőjével beszélgetett a hírklikk >>>

Nyitókép: szmog Milánóban 2017 forrás: blitzquotidiano.it

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás