A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Az idei nyár a csapadék és hőség szempontjából  is rendkívüli volt. Elvétve villámárvizek és egyre tartósabb hőhullámokkal párosult az aszály. Kiszáradt tavak, folyók, felperzselődött szántók, kertek, udvarok. Áldás vagy átok? Vízelvezetés, vagy vízvisszatartás? Hasznos tanácsok a Leier szakemberétől.

A jövőről szóló erőlejelzések sem ígérnek túl sok jót. Hogyan alkalmazkodjunk a megváltozott környezeti feltételekhez? Mit tehetünk lakókörnyezetünkben a túlélésért?   Milyen építészeti, technikai módszerekkel tudjuk az egyre értékesebb vízkincset megtartani? Ha sok a víz az a baj, ha kevés a víz az a baj – megtartani és elvezetni optimális kompromisszum.

Többek között ehhez adunk mai podcastunkban tippeket, ötleteket. Sarkadi Péter beszélgetőtársa Major Tamás, a műsort támogató Leier Hungária Kft. mélyépítés- környezettechnika- vasútépítés, Durisol üzletágvezetője.

Az esővíz gyűjtése nemcsak környezettudatos megoldás, hanem kiváló választás akkor is, ha spórolni szeretnénk, hiszen vannak olyan otthoni tevékenységeink, amelyekhez felesleges a drága, tisztított vizet használni. Az egyik legmodernebb technológiát jelentik azok a vasbeton tartályok, amelyek a föld alatt kapnak helyet és az esővízet gyűjtik össze. Ezek az elemek fedettek, így szennyeződés nem juthat a tartályon belülre, a víz pedig nem algásodik, büdösödik. Ráadásul a beton a legidőtállóbb szerkezet, ezek a tartálytestek is hosszú évtizedeken át tartó megoldást jelentenek. A földalatti tartályból a talaj hőszigetelő képességének köszönhetően hideg vizet nyerhetünk a legnagyobb forróságban is, és mivel csak egy aknafedél látszódik, a tartály feletti terület szabadon használható, így autóval is közlekedhetünk felette. Mivel ezek az elemek nagy teherbírásúak, akár parkolhatunk is felettük.

Egy átlagos családi ház igényeihez elegendő egy 4-5 m3-es vasbeton tartály, de ennél nagyobbak is léteznek a piacon. Minél nagyobb a tartályunk, annál hatékonyabb megoldást érünk el. Sokan műanyag tartályokat állítanak az ereszcsatornához, ezek ugyan olcsóbb megoldást kínálnak, de túl nagy mennyiséget nem képesek tárolni.

 

A beszélgetés főbb pontjai:

Víztakarékosság otthoni családi ház szinten
Vízgyűjtés nagyipari – parkolók áruházak ipari parkok szintjén
Esővíz –amit kivéd a jó rendszer: algásodás, szúnyog, hordalék
LBT vasbetontartályok (csapadékgyűjtés)
LOL olajleválasztó berendezések (az általuk megtisztított vizek újrahasznosítása)
Szürkevíz megtartási/felhasználási megoldások

Betoncsövek, árokelemek és árokburkoló elemek (zárt és nyílt csapadékcsatornák elemei, melyek látszólag az elvezetést (nem gyűjtést) biztosítják, de új szemlélet alapján tekintsük rájuk, úgy mint egy kontrolállt elvezetés pl. záportározóba, öntözőtóba…bevezető rendszer részeire)

Rézsükő mint víztartó elem

Növényekkel beültethető zaj- és szélvédő falak építéséhez, dombhajlatok, lejtők megerősítéséhez vagy akár lankás kert teraszának virágokkal való beültetéséhez ajánljuk, Luna Quartz és Luna Quartz midi rézsűkő elemeinket.

Sarkadi Péter és jobbra Major Tamás Leier

A greenfo kapcsolódó podcastja: Igazán zöld zajvédelem
Életünk természetes velejárója a zaj, a feltöltődés záloga azonban a csend: csakhogy a városiasodással az építkezések, a megnövekedett közúti forgalom, de akár a szórakoztatóipar jelenléte miatt – a zajterhelés mértéke is egyre nő. A zajcsökkentés legzöldebb módjáról szólt korábbi podcastunk.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás