A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kevesebb sertéshúst kellene fogyasztaniuk a dánoknak, mert így is a világátlag kétszeresét fogyasztják sertésből, marhából és tejtermékekből. Csak így teljesülhet a dán klímavédelmi stratégia.

A dánoknak húsfogyasztásuk kétharmadát zöldségekkel és más növényekkel kellene helyettesíteniük ahhoz, hogy elérjék az ország által kitűzött klímacélokat a 2020-as évek végére – közölte egy független dán kormányzati tanácsadó.  A dán klímatanács által előterjesztett kulcsjavaslatok között a legfontosabb a környezetet előállításukkal megterhelő élelmiszerekre kivetett adó volt. A bizottság javaslata szerint a kormánynak a marhahúsra – amelynek a legnagyobb a karbonlábnyoma – 33 százalék körüli adót kellene kivetnie – jelentette ki a tanács elnöke, Peter Mollgaard a Reuters hírügynökségnek. A dán klímavédelmi stratégiáról szóló éves jelentés szerint a kormánynak kötelező 70 százalékkal visszaszorítania az ország szén-dioxid-kibocsátását.

A jelentés szerint a dánok a világátlag nagyjából kétszeresét fogyasztják olyan állati eredetű élelmiszerekből, mint a sertéshús, a marhahús és a tejtermékek.
Az egy főre jutó táplálkozással kapcsolatos károsanyag-kibocsátás alapján Dánia a világ legszennyezőbb országai közé tartozik. Jelentős sertéshústermelőként – az országban minden lakosra két sertés jut – a sült disznóhús az egyik legfontosabb fogása az ország konyhájának.
Dánia területének fele földművelés alatt áll, így a világ legintenzívebben művelésű országai közé tartozik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás