A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Románia kisméretű moduláris atomreaktorokat telepítene amerikai támogatással azért, hogy 2028-tól a klíma szempontjából tisztább energiát állíthasson elő – közölte a román elnöki hivatal.

Klaus Johannis román elnök részt vett az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgow-ban zajló 26. ülésén, ahol John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottal folytatott megbeszélést. A közlemény szerint a találkozón elhangzott, hogy a felek újabb lépéseket tesznek az amerikai-román atomenergetikai együttműködés bővítése érdekében, így Románia amerikai támogatással telepít kisméretű moduláris atomreaktorokat.

Románia részt szeretne venni a technológia gyártásában, illetve a szakemberek képzésében, akik biztosíthatják a térség más országaiban is ennek az új technológiának a meghonosítását. Johannis hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás területén folytatott együttműködés tovább erősíti a román-amerikai stratégiai partnerséget.
Virgil Popescu román energiaügyi miniszter közölte, hogy Glasgow-ba utazik, ahol véglegesíteni fogja a moduláris atomreaktorok telepítéséről szóló megállapodást Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszterrel.

mini atomreaktor modell NuScale

Románia 2019-ben írt alá egy emlékeztetőt az ezt az új technológiát gyártó amerikai NuScale Power amerikai vállalattal, majd az idén januárban kapott Bukarest egy 1,27 millió dollár értékű vissza nem térítendő támogatást, hogy azonosítson lehetséges telepítési helyszíneket a moduláris atomreaktoroknak.

A beruházás 6 ezer új amerikai és román munkahely létesítését biztosítja, és a fejlesztés során ezek száma 30 ezerre bővíthető. A NuScale terméke karbonsemleges energiát biztosít, és a gigawattos méretű atomerőművek létrehozásához szükséges pénzügyi ráfordításnál jóval alacsonyabb költségű megoldást kínál. Egyelőre még sehol nem üzemelnek ilyen atomreaktorok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek