Hirdetés

A veresegyházi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület a Lápi Élőhely-fejlesztési Mintaprogram keretében 2016-tól végez kísérleteket a gyilkos csomorika (Cicuta virosa) és a mocsári kocsord (Peucedanum palustre) megmentése érdekében.

Ezen védett növényfajok állományai hazai lápjainkon fogyatkozóban vannak, így védelmük érdekében aktív természetvédelmi tevékenységre van szükség. A növények szaporításhoz az első lépés az érett magok begyűjtése volt a veresegyházi Malom-tó úszólápjain, majd ezt követte a Szent István Egyetem Botanikuskertjében a magok előkezelése (hűtés, fagyasztás) és vetése különböző arányú virágföld-tőzeg ültetési közegekbe.

Úszóláp-darabra ültetett csomorika „vízre bocsátása”Úszóláp-darabra ültetett csomorika „vízre bocsátása”

A  veresegyházi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesületnek 2018. március-május folyamán összesen 61 db csomorikát és 5 db kocsordot sikerült felnevelnie. A palántákat a Malom-tó úszólápjainak szegélyén, és az egyesület által létrehozott Szadai Mintaterület Illés-tavain ültették el, a Malom-tó zúgójából átmentett úszóláp-darabokra. Mivel az úszólápok a vízszinttel együtt mozognak, nyári aszály esetén is állandó vízellátottság biztosítható a vízigényes lápi növények számára.

Lápi póc telepítés a szadai mintaterületenLápi póc telepítés a szadai mintaterületen

A mintaprogram részeként 2018-ban is folytatódott a ritka lápi halak szaporítása, nevelése és telepítése. A szadai Székely Bertalan Általános Iskola diákjainak részvételével összesen 99 lápi pócot (Umbra krameri) és 100 db széleskárászt (Carassius carassius) telepítettek a Szadai Mintaterületen 2018 tavaszán. A halak szaporítása és nevelése a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének együttműködésével valósult meg. A mintaprogram támogatói Szada Nagyközség Önkormányzata és az Agrárminisztérium Zöld Forrás Programja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás