A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Bizottság február elején közzétett új rendelettervezetével az atomenergiát és a földgáz alapú energiatermelés zöldre festését intézményesíti azzal, hogy azokat hivatalosan környezeti szempontból fenntarthatónak minősítette. Az új, fenntarthatónak nevezett finanszírozási szabályok óriási károkat okoznak az EU-s és globális környezetvédelmi törekvések számára.

A WWF Magyarország – csatlakozva más civil szervezetekhez – felszólítja Magyarország kormányát, hogy hagyjon fel a földgáz és az atomenergia zöldre festése melletti lobbizással.

A minden józan megfontolásnak ellentmondó szabályokkal a Bizottság néhány tagállam nyomásának engedett, amelyek Franciaország vezetésével próbálják felvizezni az Európai Unió taxonómiarendeletét – amely az EU „zöld” befektetési útmutatója – annak ellenére, hogy a földgáz felhasználás jelentős kibocsátásokkal jár, az atomerőművek által termelt radioaktív hulladék végleges elhelyezésére pedig a mai napig nem született megnyugtató megoldás.

Magyarország azon kevés tagállamok sorába tartozik, amely mindkét környezetszennyező technológiát zöld címkével látná el.

Ez rendkívül rossz precedenst teremt, hiszen jelenleg a környezettudatos befektetések piacáról teljesen ki vannak zárva mind a földgázfelhasználáshoz kapcsolódó projektek és cégek, mind az atomenergia, és az új szabályokkal azt kockáztatják, hogy eurómilliárdok fognak ezekbe a káros iparágakba ömleni zöld szalaggal feldíszítve. Az Európai Bizottság zöld befektetésekkel foglalkozó tudományos tanácsadói éppen a múlt héten bírálták a tervezett javaslatcsomagot, mondván, hogy az nincs összhangban a taxonómiarendelet céljával és komoly kockázatot jelent a fenntartható befektetési keretrendszer aláásására.

A Bizottság által elfogadott szabályozás gyakorlatilag szabotálja és értelmetlenné teszi az EU nemzetközileg is példaértékűnek tekintett taxonómiarendeletét, melynek 19. cikke előírja, hogy a taxonómiai feltételeknek tudományos tényeken kell alapulnia, nem szabad különleges bánásmódban részesíteniük egyetlen technológiát sem, valamint könnyen ellenőrizhetőnek kell lenniük. Az új gáz- és atomenergiával kapcsolatos szabályok azonban sértik ezeket a követelményeket, és így összeegyeztethetetlenek a rendelettel. A WWF felszólítja a vétójoggal rendelkező Európai Parlamentet, hogy utasítsa el a javaslatot.

„Néhány európai kormánynak kedves iparág hatalmas nyomása vezetett ehhez a javaslathoz. A Bizottság által elfogadott jogszabály Európa pénzügyi rendszerét a bolygó ellen fordítja. Ezt újra kell gondolniuk, és távol kell tartaniuk a gázt és az atomenergiát a fenntartható befektetések jogszabályban lefektetett rendszerétől” – mondta Ester Asin, a WWF Európai Szakpolitikai Hivatalának (European Policy Office) igazgatója.

Franciaország hónapok óta szorgalmazza, hogy az Európai Unió fenntartható energiaforrásként tekintsen az atomenergiára. Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia támogatásáért cserébe ráadásul a francia kormány kiáll amellett, hogy – tudományosan megalapozatlan módon – a földgázt is bevonják ebbe a körbe.
Spanyolország mind a földgáz, mind a nukleáris energia bevonását ellenezte, míg a tagállamok egy csoportja – többek között Németország, Ausztria, Dánia, Luxemburg és Portugália – csak az atomenergiát ellenzi. Az osztrák kormány azt is megígérte, hogy jogi kifogást emel minden olyan törvény ellen, amely az atomenergiát támogatja. Míg néhány tagállam részt vett a javaslat kidolgozásában, az Európai Parlamentet – és az EU állampolgárait is – teljesen kizárták a folyamatból.

Sok befektető és bank már világossá tette, hogy nem támogatja a taxonómiarendelet zöldre festését – mivel ennek egy olyan rendszernek kellene lennie, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy a befektetők számára világos és átlátható módon azonosítsa a zöld gazdasági tevékenységeket. A most megjelent javaslat megosztja a pénzügyi piacot, és ezzel lelassítja az energiaátmenetet – miközben a taxonómia célja pont az, hogy egységesítse a piaci törekvéseket.

„A földgázt és az atomenergiát zöldnek titulálni komolytalan felvetésnek tűnne, ha nem épp az Európai Bizottság állna elő egy ilyen ötlettel. Ez így viszont rendkívül szomorú és káros, amelyet Magyarország kormányának és az Európai Parlamentnek sem szabad támogatnia, ha komolyan veszik a saját környezetvédelmi célkitűzéseiket. Az egész EU klímavédelmi törekvéseinek hitelessége forog kockán, ha egy ilyen javaslatból jogszabály lesz” – mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.

Nyitókép: atomerőmű Fotó: Michel Gunther WWF

Kapcsolódó anyagok:

Uniós lobbicsaták: a gázt és a nukleáris energiát is fenntarthatónak minősítik az energia átmenet során

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás