A rovat kizárólagos támogatója

Áder János köztársasági elnök zöldrefestése: milliárdos villavásárlás a bolygóvédelemre szánt pénzből. Így veszik el 3 milliárd közpénz jellege.

A kormánymédia híven beszámolt róla, hogy a köztársasági elnök tegnap megnyitotta a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót, de arról nem szólnak a hírek, hogy mennyire jól megy Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának: múlt héten, azonnali hatállyal kapott a tőkealapjuk 2,5 + 2,95 milliárd forintot (1823/2021. (XI. 25.) Korm. határozat).

Áder magánalapítványát évről évre milliárdos közpénzekkel tömi ki a kormány, de nyilván mi, zöldek szólnánk be erre utoljára, ha valóban környezet- és klímavédelemre menne ez a rengeteg pénz. Csakhogy.

Orbán Viktor újra milliárdokkal támogatja Áder János klímavédelmét. Az erről szóló határozata november 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Amikor kiderült, hogy Lázár János ménesbirtokos KEKVÁja a választókerületembe, a Pasaréti út 59-be költözött, kicsit megkapirgáltuk az irodaházat.

És nemcsak az derült ki, hogy Áder János egyik alapítványa is ott székel, de az is, hogy a patinás villaépületben berendezett irodaház idén áprilisban a KBKC Kék Bolygó Klímavédelmi Capital Kft. tulajdonába került. A céget Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványa hozta létre idén februárban, ügyvezetője pedig Lázár János korábbi államtitkára, Csepreghy Nándor – csakúgy, mint a tulajdonos alapítványnak.

A Pasaréti út 59. alatti ingatlan egy 2501 nm-es telken álló két épületet jelent: egy 940 nm-es szecessziós villát, és egy 2008-ban épült kb. 400 nm-es, háromszintes épületet. Az ingatlan értéke szakértői becslés szerint legalább 1,5-2 milliárd forint, és tudomásunk szerint ebben a tartományban mozgott a vételár is.

Az már csak a történelem furcsa fintora, hogy Áderék villája korábban Szakasits Árpád lakhelye volt: az 1948-ban köztársasági elnökké választott politikust 1950-ben innen, a Pasaréti út 59-ből vitték el a börtönbe…


Adalék Áder János zöld szemléletéhez:

Már megint azok a fránya luxusrepülők. Megkérdezték Ádertől egy interjúban, hogy miért honvédségi különgéppel utazott a klímacsúcsra, nem pedig menetrend szerinti járattal, ahogy például Zuzana Caputová szlovák elnök. Áder azt bírta válaszolni, hogy “A kéthetes konferencia teljes szén-dioxid-kibocsátását – nemcsak az oda- és visszautazásokét, hanem az ott-tartózkodásokét is egybeszámítva – Kína két perc alatt bocsátja ki. Ez megmutatja a felvetett kérdés komolyságát.”

Tessék? Ha mondjuk valaki lop egy autót, de elkapja egy rendőr, erre emberünk megvonja a vállat és azt mondja, ugyan, mit számít ez, hiszen Mészáros lenyúlt egy országot, akkor ennyi, szépen hazamehet? Merthogy Áder szerint komolytalan minden kibocsátáscsökkentés, amíg van nálunk nagyobb kibocsátó. Ezzel a logikával komolytalan az EU minden kibocsátáscsökkentési erőfeszítése, mert negyedannyi részesedése van a világ károsanyag-kibocsátásából, mint Kínának, de még Amerikának is kár erőlködnie, úgyis jócskán megelőzi Kína.

Röviden: amíg Kína nem szennyez kevesebbet, nekünk se kell. Kína meg konzekvensen szennyez, úgyhogy mindenki dőljön hátra, öveket kérjük becsatolni, röpködhet a magánrepülő meg a fideszes politikus, ahova csak akar, éghet a kerozin meg a közpénz, szegény magyar adófizető úgyis fizethet, de nem kérdezhet, utánuk meg a vízözön. Őrület.

Eljátszottam a gondolattal, arra vajon mit reagálna Áder János, ha Kína mondjuk azzal jönne — amivel a magyar kormány is szokott az EU-ban —, hogy szép-szép, de nekik az egy főre eső kibocsátásuk kevesebb, mint az OECD országoké, Amerikáénál meg jóval kevesebb? Vagy ha Kína azzal hárítaná a felelősséget, hogy az ipari forradalom kezdete óta Amerika klímaválsághoz való hozzájárulása összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint Kínáé? Egyáltalán, hova vezet a felelősség hárítása, az egymásra mutogatás és a történelmi igazságosság keresése? Megmondom: klímakatasztrófába.

És akkor visszatérve Áderhez meg a magánrepülőjéhez, csak azt tudom mondani: nem az a komolytalan, aki csökkenti a kibocsátását, hanem az, aki úgy akarja magát zöldnek beállítani, hogy közben mindenkit lebeszél a cselekvésről. Ön a komolytalan, Elnök Úr – írta Szél Bernadett FB posztjában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek