Hirdetés

Az állatkerteknek, mint modernkori Noé bárkáinak, kiemelt feladatuk, hogy maguk is aktívan kivegyék a részüket a biológiai sokféleség megőrzéséből. Az európai bölények már eleve az állatkerteknek köszönhetik, hogy egyáltalán a mai napig fennmaradhattak.

E pazar állatok mintegy száz évvel ezelőtt a szabad természetből kipusztultak, az éppen idén száz éve alakult Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság munkájának köszönhető, hogy az állatkertekben megmaradt egyedek tenyésztésével sikerült megőrizni az utókornak Európa legnagyobb termetű szárazföldi állatát. Ennek az erőfeszítésnek az eredményeképpen ma már újra több mint 8000 európai bölény él szabadon. Hozzájuk csatlakozik most állatkertünk elsőszülött bölénybikája is, aki november közepén utazott el Romániába, hogy később csatlakozzon a Fogarasi-havasokban élő bölények csordájához.

A Miskolci Állatkert első bölényei 2016-ban érkeztek meg. Miután a fiatal állatok elég idősek lettek hozzá, hogy szaporodjanak is, 2019-ben megszületett az első miskolci bölényborjú. Az utód anyja az elsőként Miskolcra érkezett bölény, amely Nagykanizsa közeléből, egy vadaskertből, míg az apa a Pozsonyi Állatkertből került Miskolcra. A bika négyéves korára már felcseperedett annyira, hogy elérkezzen az idő arra, hogy elhagyja a családját. Nem is akármilyen útra indulhatott, hiszen a jövőben csatlakozhat egy vadon élő bölény csordához, hogy szabadon élje életét.

európai bölény szállítása a Fogarasi Havasokba a Miskolci Állatkertből 2023 nov.30. kép: Miskolczoo

A Conservation Carpathia Alapítvány, amely Romániában, a Fogarasi-hegységben tevékenykedik, hogy megőrizze, sőt visszaállítsa a korábbi érintetlen kárpáti vadont, 2020-ban vágott bele abba a projektbe, melynek célja, hogy újra éljenek európai bölények is a hegységben. Akkor 8 egyed került első körben visszatelepítésre a faj eredeti élőhelyére. Ma már 56 egyedük él szabadon. Állatkertünk bölénye egyelőre 19 társával együtt egy elkülönítő karámban került elhelyezésre, hogy megszokják a helyi viszonyokat. A tervek szerint a tavasz beköszöntével csatlakozhatnak majd a vadon élő állatokhoz.

A Miskolci Állatkertből 2020-ban már került vissza a természetbe egy európai bölény, a Nyíregyházi Állatparkban született, de Miskolcon nevelkedett fiatal állat a bulgáriai Rhodope hegységben élő csapat tagja ma is. A Conservation Carpathia Alapítvánnyal való kiváló együttműködés eredményeképpen pedig a jövőben immár a Fogarasi-havasokban is lépdelhet majd miskolci bölény.
Képek forrása >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás