A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szerint a Tisza szolnoki szakaszán találtak rá az eddig csak otthon tartott teknősfaj „kivadult” példányára, a mississippi tarajosteknősre. Előfordulása sok kérdést vet fel a szakértőkben.

A mississippi tarajosteknőst jellegzetes hátpáncéljáról lehet felismerni, és megkülönböztetni fajtársaitól, ugyanis középvonalában fut egy taréjszerű formát alkotó kiemelkedés. A Hortobágyi Nemzeti Park elmondása szerint itthon csak a mocsári teknős őshonos, így az ezen kívüli fajok idegenhonosak, és nemkívánatosak itthoni vizeinkben – írták Facebook-oldalukon.

Az Index megkeresésére Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Közép-Tiszai Jászság tájegységvezetője mondott el részleteket a teknősről. Elmondta, a teknőst májusban fedezték fel a Tisza szolnoki szakaszán, és azóta minden vízi ellenőrzésük során ezen a területen találják a hüllőt.

Alapvető problémát okoz, hogy kiszorítja az itthon őshonos mocsári teknőst területéről, valamint táplálékkonkurensnek is számít, ugyanis megfigyeléseink alapján észrevettük, hogy majdnem ugyanazzal táplálkoznak, mint a magyar faj – fogalmazott a szakértő.

A szaporodóhelyek is szűkösebbé válnak így, hogy felbukkant a mississippi tarajosteknős, annak ellenére, hogy még nincs információjuk arról, szaporodtak-e már a tarajosteknősök. A sárgafülű ékszerteknős, mely szintén idegenhonos, már kényelmesen érzi magát annyira hazánkban, hogy szaporodjon, a mississippi faj még nem mutat ilyen szintű berendezkedést.

Ezenfelül a mocsári teknős számára ismeretlen betegségeket és kórokozókat hordoznak, melyek az itthoni állat pusztulását is okozhatják.

A hazai állomány nem biztos, hogy képes alkalmazkodni ehhez a számára ismeretlen baktériumhoz – mondta Monoki.

Felelőtlen állattartás és kevés információ

Mississippi tarajosteknősök a Tisza partján. Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

Mivel a mississippi tarajosteknősnek már a nevén is érezhető, hogy egy teljesen másik kontinensről érkezett Magyarországra, így természetes módon biztosan nem jelenhetett meg nálunk. A szakértő meglátása szerint házi kedvencnek hozathatták be az országba, mert  jó bulinak tűnt ilyen teknőst tartani egy ideig – fogalmazott. Azonban mivel sok odafigyelést igényel egy állat eltartása, sokan úgy döntenek végül, hogy inkább szabadon engedik a hüllőket, hiszen a szabadban úgyis biztosan jobban fogják érezni magukat – tette hozzá a tájegységvezető.

Ennek az a hátulütője, hogy olyan kórokozókat és parazitákat hordoz ez az új teknősfaj, amihez a hazai állomány, sőt az itthoni fauna sincs hozzászokva, így nemcsak az állatoknak, de a növényeknek is árthatnak.

A szakértő elmondása szerint a mississippi tarajosteknős láthatólag jól érzi magát nálunk, megfelelőnek mutatkozik számára az éghajlat. További megfigyeléseket kívánnak tenni, mivel egy nagyon új fajról van szó, és kevés információ áll rendelkezésükre.

Nyitókép: Mississippi tarajosteknős a Tisza partján. Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek