A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Ideje lecserélni a hagyományos számlákat elektronikus változatokra. Természetesen az utóbbi esetben is meg kell felelni bizonyos formai követelményeknek. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy melyek ezek.

Az elektronikus számlák kötelező elemei közé tartozik a számla sorszáma, kelte, összértéke, illetve az áfa százalékban és értékkel is megjelenítve. Fel kell tüntetni  még a számlát kiállító nevét, címét és adószámát, illetve a vevő nevét és címét. Amennyiben a vevő belföldi adóalany, az adószáma feltüntetése is kötelező. Mindemellett természetesen fel kell tüntetni az értékesített szolgáltatás vagy termék megnevezését, mennyiségét és a nettó egységárát. Kata adózás esetén pedig a „számla kibocsátója kisadózó” kifejezést.

A hitelesítéshez bizonyos tartalmi elemekre is szükség van

Említettük, hogy a számlákon fel kell tüntetni a vevő adószámát, amennyiben belföldi adóalany. Ez a szabály 2020. július 1. óta a kézi és az elektronikus számlákra egyaránt vonatkozik. Továbbá ebben az esetben az adószámot a módosító és az érvénytelenítő bizonylaton is szerepeltetni kell.

Az elektronikus számlák esetében a hitelesítéshez bizonyos tartalmi elemekre is szükség van. Ide tartozik az időbélyeg és a digitális aláírás. Mivel ezek gondoskodnak a hitelesítésről, semmiképp sem hiányozhatnak a bizonylatról. Ez nem jelent pluszmunkát a számla kiállítója számára, hiszen az online számlázó programok automatikusan ráteszik a bizonylatra, ha elektronikus formában készülnek.

Speciális esetekben további elemekre is szükség van

A számlán speciális esetekben fel kell tüntetni további tartalmi elemeket is. Ide tartozik a teljesítés dátuma, amit akkor kell feltüntetni, ha nem egyezik meg a bizonylat keltével. Amennyiben a bizonylat kiállítója pénzforgalmi adózási módot választott, fel kell tüntetni a ”pénzforgalmi elszámolás” kifejezést. Továbbá, ha az egységár nem tartalmazza a kedvezményt, akkor annak mértékét is fel kell tüntetni.

Ha a vevő állítja ki a számlát, akkor mindenképpen fel kell tüntetni az “önszámlázás” kifejezést. Ha pedig a termék vagy a szolgáltatás mentes az adó alól, egyértelműen jelölni kell az adómentesség jogcímét. A fordított áfás számlák esetében pedig fel kell tüntetni a ”fordított adózás” kifejezést.

További speciális esetek

Ha az EU-n belül, adó felszámítása nélkül értékesítünk új közlekedési eszközt, akkor annak technikai adatait is fel kell tüntetni. Ha utazásszervezési szolgáltatás nyújtásáról szól a számla, akkor a következő kifejezésnek mindenképpen szerepelnie kell: “különbözet szerinti szabályozás – utazási irodák”. 

Műalkotás értékesítése esetén pedig fel kell tüntetni a számlán a következőt: “különbözet szerinti szabályozás – műalkotások”. Ha pénzügyi képviselő alkalmazására kerül sor, akkor szerepelnie kell a számlán a pénzügyi képviselő nevének, címének és adószámának.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás