A rovat kizárólagos támogatója

Számos sürgős feladat lenne. A beépítése nem az. Ha nem értesz egyet a Városliget tervezett beépítésével itt az utolsó lehetőség, hogy beleszólj!

Írd meg véleményedet ÁPRILIS 16-IG a varosrendezes@budapest.hu címre, és kérd meghívásodat az egyeztető tárgyalásra! Használhatod az alább megírt mintaszöveget is, saját aláírásoddal! Itt elolvashatod, miért ciki a készülő rendezési terv:
Legyen minél több vélemény, legyünk minél hangosabbak!

Főpolgármesteri Hivatal
Városépítési Főosztály

Tisztelt Városépítési Főosztály!
Tisztelt Finta Sándor főosztályvezető úr!
Tisztelt Főpolgármesteri Hivatal!
Tisztelt Tarlós István főpolgármester úr!
Tisztelt Fővárosi Közgyűlés!

Ezúton szeretnék véleményt nyilvánítani a Városligeti Építési Szabályzat készítésének (Budapest XIV. kerület, Hungária körút – Kacsóh Pongrác út – Hermina út – Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út – Magyar Államvasutak Zrt. 29737 és 29734/3 helyrajzi számú területe által határolt területre vonatkozó) partnerségi egyeztetésében.

1. A Városligeti Építési Szabályzat tervezete még nem megismerhető, így a konkrét tervezett szabályokkal kapcsolatban vélemény kialakítása nem lehetséges.

2. A készülő szabályzat alapjául szolgáló elképzelések nem veszik figyelembe Budapest lakosainak érdekeit. Csupán valamiféle elképzelt – bár semmilyen konkrét vizsgálattal nem megalapozott – turisztikai fejlesztés, a turizmus vélt erősítésének igénye áll ennek a 150 milliárd forintnyi közpénzből megvalósítani tervezett hatalmas beruházásnak a hátterében. Kérem, hogy a Városliget szabályozása kapcsán vegyék figyelembe, hogy ez a park a város kevés zöldterületeinek egyik legfontosabbja, Pest tüdeje, a VI, VII., XIII. és XIV. kerületi lakosok pihenőkertje, játszóhelye, rekreációs és sport tevékenységeket kiszolgáló területe. Nincs alternatívája ezeket a funkciókat illetően.
A város megválasztott vezetőinek, képviselőinek és a város hivatalai dolgozóinak elsősorban a város lakóinak érdekét kell szem előtt tartaniuk. A város lakóinak pedig az az érdeke, hogy kellemes, élhető környezet, jó levegő vegye körül őket, az egészségüket megőrizzék, sportoljanak, a városban is megélhető természetben játszanak, pihenjenek.
A város lakóinak nem érdeke egy hosszú évekig, valóságoshoz közeli becslés alapján egy évtizedig tartó építkezés a kedvenc parkjukban. A város lakóinak nem érdeke, hogy turisták millióit vonzzák érthetetlen okokból a szabadidős tevékenységeik legfőbb helyszínére. A város lakóinak nem érdeke, hogy több száz fát vágjanak ki azért, hogy múzeumot, mélygarázst építsenek a helyére. A város lakóinak nem érdeke, hogy tudásközpontot építsenek a szánkozó-, napozódombjuk helyére.
A város lakóinak az az érdeke, hogy karbantartsák, felújítsák, jó állapotban megőrizzék a zöldfelületet, fákat, sétányokat, sportpályákat, játszótereket. A város lakóinak az az érdeke, hogy kitiltsák az átmenő autópályaforgalmat a ligetből, hogy rendezett, parkon kívüli parkolási lehetőségek álljanak rendelkezésre. A város lakóinak az az érdeke, hogy csökkenjen a parkba épített épületek száma, különösen a használaton kívüli, alig használt vagy a park funkcióitól idegen használatú épületek száma.

3. Kérem a fentiek alapján, hogy
a) ne tegyék lehetővé új múzeumépületek építését a Városliget területén,
b) gondoskodjanak a Petőfi csarnok és a HUNGEXPO épületek bontásáról, helyükön a park kiegészítéséről, fák ültetéséről, füvesítésről,
c) bontassák le az Állatkert és a Széchenyi Fürdő szomszédságában lévő bódévárost és rendezzék a területét
d) rekonstruálják a Városligeti tavat, tegyék lehetővé a Vajdahunyad vár körbecsónakázását,
e) zárják le a Kós Károly sétányt a gépjárműforgalom elől, zárják le az M3 autópálya Városligetbe vezető csomóponti ágait a közforgalom elől,
f) tiltsák ki az átmenő gépjárműforgalmat a Városligeti körútról,
g) tegyék lehetővé a Dózsa György út mentén a felszíni parkolók helyett mélygarázs építését zöldtető kialakításának kötelezővé tételével,
h) biztosítsák a gyalogos és kerékpáros kapcsolatot a XIII. kerület irányába,
i) határozzák meg a Városliget területén a maximális beépítettséget 5%-ban,
j) határozzák meg a Városliget területén a kötelező minimális zöldfelületet 80%-ban
k) akadályozzák meg a Városliget telkének felosztását, kisebb telkek kialakítását.

4. A szabályozási kérdéseken túlmenően fontosnak tartom a park fenntartásának biztosítását. Ehhez szükség lenne egy városligetet üzemeltető fővárosi tulajdonú szervezet létrehozása, amely bizonyos arányban részesülhetne a liget területén lévő intézmények bevételeiből, megkaphatná a pavilonok bérleti díját és szedhetné a parkolási díjakat. Ezekből a forrásokból gondoskodhatna a park fenntartásáról, a sétányok, utak, növényzet karbantartásáról, időszakonkénti megújításáról, ápolhatná a 200 éves közpark Városliget márkát.

5. Véleményem megfontolásán túl kérem az egyeztető tárgyalásra való meghívásomat.

Üdvözlettel,

Letölthető: Mit kell tenni a városligetben (45 KB word)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás