A rovat kizárólagos támogatója

Victor András környezetvédő első gondolatai a világ legocsmányabb plakát-háborújával kapcsolatban, amelyet a magyar kormány a mi adóforintjainkból fizet.

Életem egyik legfontosabb küldetése a környezeti nevelés, vagyis a fenntartható életmód tanulásának segítése. Ez a feladat éltetett és éltet immár évtizedek óta az ELTE oktatójaként, a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalomban, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületben, a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Tanácsában – és tucatnyi más helyen.

Ebben a folyamatban fontos szerepe volt annak a Soros Alapítvány által támogatott programnak, amelyben 1995 táján vettem részt. Két-három éven át tagja voltam annak a „Környezeti Nevelési Kuratóriumnak”, amely sok nagyon szép és értékes programot tervezett-szervezett. Pl. jól-sikerült környezeti nevelési táborokat szerveztünk-vezettünk; egyet valamilyen ökológiai vetélkedő legjobban szereplő diákjainak, egyet pedig a szintén a Soros Alapítvány által ösztöndíjjal támogatott cigány középiskolásoknak. Okkal gondolom, hogy ezek a táborok is hozzájárultak a hazai fiatalok környezeti gondolkodásmódjának fejlesztéséhez.

Megjelentettük az Alapítvány támogatásával a Magyarország Öröm és Bánat Térképe c. kiadványt. Gyerekek ezrei járták be megyéjük valamely részét, s jegyezték fel azokat a helyeket, amelyeket örömtelinek láttak (mert pl. tele volt egy rét nyíló pitypanggal), vagy éppenséggel elszomorította őket (mert pl. egy szép tájat elcsúfítottak a reklám-táblák). Ezek alapján született a kiadvány (a Természetbúvár Kiadó gondozásában), amely hazánk minden megyéjéről közöl egy öröm- és egy bánat-térképet, melyeket a gyerekek mondatai és rajzai tesznek mosolyogtatóan kedvessé és hitelessé.

És ezeken túl még sok más érdemleges környezeti nevelési feladat elvégzésére volt lehetősége a fent nevezett Kuratóriumnak (és a fent nevezett egyesületeknek!) Soros György pénzén. Köszönjük neki. Jó célra fordított dollármilliókat- írta Victor András FB oldalán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás