A rovat kizárólagos támogatója
Levegő Munkacsoport

Egy átlagos családban több tucat műszaki cikket használnak, ezeknek az eszközöknek az élettartama jellemzően néhány év, sőt egyes esetekben még kevesebb. Felmerül a kérdés, mit tehetünk a kiégett fénycsővel, az eresztő mosógéppel, a széteső turmixszal vagy az elavult számítógéppel, feleslegessé vált magnós rádióval.

Fenntarthatósági szempontból a legjobb az lett volna, ha ezek a jelentős energia és veszélyes anyagok felhasználásával elkészített termékek, melyek használatuk során is áramot használtak, el sem készültek volna. Mielőtt új műszaki cikket vásárolunk, gondoljuk meg alaposan, tényleg szükségünk van-e arra a termékre, nem váltható-e ki valamilyen módon, illetve milyen terhet jelent az üzemben tartása. Érdemes-e ventillátort vásárolni néhány kánikulai nap miatt, és jelentős áramfogyasztású klímaberendezést? Esetleg megoldható a probléma azzal, ha árnyékoljuk az ablakot, keresünk egy hűsölésre alkalmas helyet, vagy feltörjük a ház mellett az aszfaltot és növényeket ültetünk a helyére?
A vásárlásnál érdemes belegondolni, mennyibe kerül egy autó fenntartása vagy a patron a nyomtatóba, mennyi áramot fogyaszt a hatalmas TV. Ha az emberek tényleges szükségletükből indulnának ki, és abból, hogy mennyi erőfeszítés (munkaóra) kell egy-egy termék megvásárlásához, máris kevesebb dolgot vásárolnának.

Gyakran azzal kampányolnak a vállalatok, hogy cseréljük ki a régi, nagyobb fogyasztású berendezéseinket energiatakarékosra. A csere sok esetben megérheti, de érdemes számolnunk előtte egy kicsit. Mennyi idő alatt térül meg a csere? Az eszközök fogyasztásának ismerete nélkülözhetetlen a fenntartható élethez: ha csak ritkán használunk egy eszközt, akkor lehet, hogy nem olyan nagy jelentőségű az áramfelhasználás költsége és környezetterhelése, mint az új termék legyártása és a régi ártalmatlanítása. Érdemes azt is figyelembe venni, hogyha 1-2 hónappal, évvel elhalasztjuk a lassan szükségessé váló cserét, akkor várhatóan a most elérhetőnél is jobb adottságú árukat találunk.

Csak azért ne cseréljük le telefonunkat, mert az előző már nem elég divatos, inkább arra legyünk büszkék, hogy mi vigyáztunk a legjobban rá és még mindig használható. Ha mégis műszaki cikket kell vásárolnunk, akkor gondoljuk át, milyen paraméterekkel kell rendelkeznie. Egy egyedülálló embernek biztos nincs szüksége egy akkora hűtőre, amiben korcsolyázni lehet. Ha ilyet vásárol, csak azt éri el, hogy több étel romlik rá. Ha a fentiek tükrében mégis úgy döntünk, hogy elengedhetetlen az áru megszerzése, akkor válasszunk energiatakarékos, hosszabb garanciával rendelkező, esetleg jobban javítható, megbízhatóbb, szigorúbb környezetvédelmi előírásokkal rendelkező országokból származó terméket. Ha valamit megveszünk, az egész biztos, hogy el is romlik. Csak idő kérdése az egész, bár szakszerű használattal az élettartam sok esetben növelhető. Emiatt mindenképp olvassuk el a használati útmutatót.

Annak ellenére, hogy a mai termékeket eldobhatóra, magyarul javíthatatlanra gyártják, érdemes utánajárni, mennyiért tudnánk megszereltetni az elromlott berendezést. Lehetséges, hogy a használati útmutató elolvasásával is megoldható a probléma, esetleg egy ismerős meg tudja javítani a készüléket. Ha ez sem megy, akkor sem kell a kukához szaladni. Egy-egy elavult, divatból kiment, esetleg hibával is rendelkező készüléket el is lehet adni, erre egy garázsvásár szervezése vagy az internetes piacok is jó lehetőséget biztosítanak, így mi is nyerünk (pénzt), a vásárló is (egy számára használható terméket), és a környezet is (ennyivel kevesebb a hulladék).
Természetesen egy összetört órával vagy leégett motorú porszívóval nem sok mindent kezdhetünk. De tartsuk észben, hogy a leselejtezett műszaki cikkek veszélyes hulladéknak számítanak, a fénycsöveket és az elemeket is ideértve. Ezekben a termékekben nehézfémek sokasága, környezetkárosító hatású vegyületek vannak. Úgyhogy semmiképp se a kukába dobjuk őket!

A régi műszaki cikkeket új vásárlása esetén a kereskedőnek át kell vennie és gondoskodnia kell arról, hogy az szakszerű ártalmatlanításra kerüljön. A kereskedők nem kötelesek egy-egy berendezés darabjait átvenni, ezeket (vagy a teljes gépeket) hulladékudvarokban lehet leadni.
A hulladékátvevő helyek listája a HUMUSZ honlapján érhető el.

Kapcsolódó anyagok:

Kínai e-hulladék bomba

Az európai e-hulladék Ghánában szennyez

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek