A rovat kizárólagos támogatója

Talán Ön is észrevette már, amikor az utcán sétálgat, hogy a levegő tisztasága nem éppen az igazi. Sokan nem is sejtik, hogy a különböző környezeti ártalmak, így a légszennyezettség is, komoly hatással vannak testünkre. A legtöbben nincsenek tudatában a következményekkel, így most megtudhatja, hogyan hat ki szervezetére az, amelyet nap mint nap belélegez.

Szív és tüdő

Igen, természetesen a sport nagyon jót tesz a testének, de az azonban már nem mindegy, hol sportol. A Duke Egyetem kutatásai szerint, egy város erősen szennyezett levegője például semmissé teheti a mozgást, különösen a 60 év felettiek esetében. Ha csak rövid ideig is, de káros levegőt lélegez be, az gyakorlatilag kétórányi sétálás pozitív hozadékát vonja el a szívtől és a tüdőtől.  A kísérleti példa, amelyben egy csoport a Hyde Park zöldövezetében, míg egy másik a Oxford Streeten, Londonban sétált egy órát, mindezt jól bebizonyította.

A vese károsítása

Légzéskor a levegő apró, szennyezett részecskéi bejutnak a véráramba, s mivel a vese feladata, hogy megtisztítsa vérét a szennyeződésektől, így ebben a szervben rengeteg káros anyag gyűlik össze. Minél rosszabb a levegő, annál nagyobb kárt okoz a vesében. Egy amerikai kutatás szerint 44.973 vesebetegből 2.438 esetében dominált a légszennyezettség.

A bőr öregítése

Kínában már megfigyelték, hogy a rossz levegő hatására a bőr pigmentációja megváltozik, és felgyorsul az öregedés. A káros anyagok ugyanis roncsolják a bőrsejteket, ezáltal lassítják az újjáépítést. Megjelennek a foltok és a ráncok, a bőr elveszti rugalmasságát. Emiatt már a légszennyezéstől védő arckrémek is készültek.

Mi a teendő?

A legszennyezettebb napokon stroke, szívinfarktus is történhet, de tüdőbetegséget, fejfájást, koncentrációs és megtermékenyítési zavarokat is okozhat. Ezért ajánlott felvenni a harcot, és védeni környezetünket! Hogyan?

●     Menjen néha gyalog vagy biciklivel autó helyett!
●     Ne égesse el a faleveleket, mert bennük lévő szén csak részben oxidálódik, ezért szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik!
●     Tüzeléshez – kazánok helyett – okos termosztátokat és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszereket alkalmazzon! Ezek látszólag sokba kerülnek, de hosszú távon lényegesebben olcsóbbak, ráadásul környezetbarátak.
●     A legjobb megoldás a levegő tisztítására a növények, fák ültetése. Csatlakozzon faültetési akciókhoz, vagy ültessen maga is bokrokat, virágokat saját udvarában!

A tudatosság a változtatással kezdődik! A JOY fenntarthatósági cikkei Önnek is segítenek tudatos lépéseket tenni a jövő érdekében!

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek