A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Az energiatudatos otthon egyik ismérve a szakszerűen kiválasztott nyílászáró. Az ablakok, ajtók piacán megdöbbentően széles választékkal találkozunk. Az energiatakarésosságon túl az esztétikum, a hangszigetelés vagy a betörésbiztonság is lényeges szempontok. De hogy döntjük el, hogy pontosan mire van szükségünk?

Amikor az ablakok energiatakarékosságáról beszélünk, elsőre talán az üvegszerkezet jut eszünkbe, nézzük meg, hogy milyen üvegszerkezettel érhetjük el, hogy otthonunk energiatakarékosan és minél kevesebb károsanyag kibocsátással üzemeljen?

Melyik a legjobb üvegszerkezet?

Ha keresgélni kezdünk a különböző műanyag ajtók és ablakok között, belefutunk egy fontos kifejezésbe, ez pedig a hőáteresztő vagy hőátbocsátó tényező. Minél kisebb egy ablak hőátbocsátó tényezője, annál jobban szigetel az ablak (és az ajtó és a fal). A másik, amit az ablakkal kapcsolatban olvasni szoktunk, hogy hány légkamrás az adott üvegszerkezet, illetve hogy két vagy háromrétegű az üveg. Ha összevetjük a kétrétegű és a háromrétegű üvegszerkezetet, máris megtudjuk, miért számít kardinális kérdésnek energiatakarékosság szempontjából a megfelelően kiválasztott üveg.

Egy kétrétegű ablakhoz képest fele akkora lesz a hőátbocsátó tényező, ha már háromrétegű ablakot vásárolunk. Csak hogy a számokat is lássuk: Ug=1,0 W/m2K a kétrétegű ablaké (24 mm-es szerkezetvastagsággal, argongázzal kitöltött kettős hőszigetelő üveg), addig a háromrétegű üvegszerkezet esetében ez Ug=0,5 W/m2K értéket jelent. Vagyis egységnyi felületen 50%-al kevesebb hőenergiát veszítünk, ha háromrétegű üvegezést használunk!

Az energiaárak folyamatosan emelkednek, viszont az építészetben egyre inkább elterjednek a nagy bevilágító felületekkel rendelkező, sokszor földig érő üvegek, így energetikai szempontból komoly jelentősége van a háromrétegű üvegeknek. Ráadásul az év 12 hónapjából 6 hónap fűtési időszakra esik, fél éven át folyamatosan élvezhetjük a jobb hőszigetelő üvegezésből eredő előnyöket, és az ezzel járó megtakarítást. A klímázott lakások esetében ehhez még hozzászámolhatjuk a forró nyári időszakban felmerülő hűtési energia kapcsán elérhető megtakarítást is.

Milyen anyagból legyen az ablak és az ablakprofil?

A fa nyílászáró legfőbb erénye, hogy szép, természetes hatást sugall, jól illeszkedik egy régebbi építésű ház arculatába és ha megfelelően, rendszeresen kezeljük a fafelületet, akkor aránylag hosszú ideig megőrzi a minőségét. Azonban a magas páratartalom, a hőmérséklet ingadozás hatására megvetemedhetnek ezek a nyílászárók. A műanyag nyílászáróknak ehhez képest kiváló a hőszigetelő képessége, nem kell különösebb kezelésben részesíteni a felületet, tartós és kedvezőbb az ára a fánál. Egyedül az esztétikai szempontot szokták felróni a műanyag ablaknak, de ma már színezett kiszerelésben is megvásárolhatjuk ezeket az ablakokat, ajtókat. Az alumínium profil drágább, viszont kevésbé jó a szigetelő képessége a műanyaghoz képest. Összességében ár-érték arányban jobban járunk egy minőségi műanyag nyílászáróval.

Tájolás

Az energitakarékosság szempontjából az sem mindegy, hogy miként tájoljuk az ablakokat. Az építészet egyik több évezredes találmánya a passzív napenergia felhasználás. Ehhez nem kell napelem, elég, ha ügyesen tájoljuk az ablakokat, így a téli hónapokban hatékonyan becsapdázhatjuk a napsütésből fakadó hőenergiát. A nagy üvegfelületeket leginkább deli irányba érdemes helyezni. Ez több szempontból is fontos: a nap nyáron magasabban áll, vagyis nem éri olyan sok sugárzás ezeket a déli ablakokat, így nem szükséges árnyékolni. Azonban a keleti vagy nyugati tájolásnál a nyári reggeleken vagy a délutáni napsütésben hamar túlmelegedhetnek a belső helyiségek, vagyis megfelelő árnyékolás technikát kell alkalmaznunk. Általában úgy szoktak számolni ezzel, hogy a déli irányban elhelyezett ablakokhoz képest a keleti és nyugati ablakok 60 % -át, míg az északi ablakok 40 %-át fogadják a hasznos napenergia besugárzásnak.

Megfelelően működő vasalat

Manapság az ablakok, erkélyajtók nehezek, több funkcióval is rendelkeznek. Nyílnak, buknak az ablakok, az erkélyajtók pedig tolhatók és buktathatók is lehetnek. És bár a modern szárnyak igen nehezek, ezeket a nyitási funkciókat a vasalatok biztosítják. A fém vasalatokban csúszó-kopó felületeket találunk, amelyek akkor működnek jól, ha kellő mennyiségű olajat kapnak. Egy nyílászáró gyenge pontja lehet a vasalat, egy rosszul záródó ablak esetében rések alakulnak ki, amelyeken keresztül elillan a meleg és az energia.

Megfelelő tömítés

Ez is egy lényeges kérdés! Sőt, ezt már a meglévő ablakainkon is ellenőrizhetjük!  Úgy kerülhetjük el a huzatos lakást, ha figyelünk arra is, hogy a légnyomáskülönbség hatására ne induljon meg a légmozgás. Megfelelő tömítésekkel ez is elérhető. Legjobb választásnak az ablakszárnyon körbefutó, cserélhető, és az elöregedéssel szemben is időtálló minőséget képviselő tömítőanyagok bizonyulnak.

Energetikai besorolás

Az energiatudatos otthon esetében nem csak a saját igényeinket kell szem előtt tartanunk. Amellett, hogy a jól kiválasztott, megfelelően beépített nyílászárókkal jelentősen kevesebbet kell költenünk a fűtésszámlára, emelkedik a lakás komfortfokozata, az energetikai szabályoknak is könnyebben fog megfelelni az épületünk. A háznak el kell érnie legalább a BB besorolást. Az nem baj, ha ennél magasabb, vagyis AA, AA+ vagy AA++ besorolású lesz az épülő ház. Ha újépítésű házat tervezünk, akkor fontos, hogy az új magyar szabályok értelmében 2022. július 1-től az energiahordozók legalább 25%-ának megújuló energiaforrásból kell származnia! A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a szabálymódosítának köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, vagyis, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteniük az új előírásokat.

Összességében akkor lesz energiatakarékos az ablakunk, ha megfelelő anyagból készül a profil, kellő vastagságú az üvegszerkezet, rendben van a tömítés és a vasalat. És természetesen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nyílászárók mellett fontos a megfelelő homlokzati, födém és aljzat szigetelés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás