A rovat kizárólagos támogatója

Az autó kifogástalan működéséhez nagyon fontos, hogy bizonyos feladatokat visszatérően elvégezzünk. Vannak olyan teendők, melyeket magunk is el tudunk végezni, másokat célszerű inkább szakemberre bízni. A motorolaj vagy például az olajszűrő mellett a levegőszűrő kérdése is mindenképpen figyelmet érdemel. Erre nem csak azért érdemes ügyelni, hogy az autó megfelelően működjön, hanem a motorhibák kiküszöbölésének érdekében is. Jól tudjuk, hogy egy motorcsere elképesztő kiadásokkal jár, és akár az autócsere is szóba kerülhet ilyenkor. Egyszerűbb és legfőképp olcsóbb tehát a rendszeres szűrőcserére figyelni, mint később tűzoltás jelleggel a takarékoskodáson gondolkodni.

Az autoalkatreszek24.hu szerint egyre többen érdeklődnek az online autó alkatrész vásárlás iránt, és ez akkor sincs másként, ha a levegőszűrőkről van szó. Az eszköz a levegőben megtalálható szennyeződésektől óvja a rendszert. Amennyiben nem látja el megfelelően feladatát, el van koszolódva, akkor a motortérbe beszívott levegő apró részecskéivel károsítja a rendszert. A lerakódott szennyeződések gyorsítják a motor kopását, ezért a szűrő cseréje nem maradhat el. Nem csak a korom, pollen, vízcseppek, homok kiszűrése a cél, hanem a hőmérséklet is szabályozható ilyen módon.

A szakemberek eltérő állásponton vannak arra vonatkozóan, hogy milyen gyakorisággal szükséges a levegőszűrő cseréje. Vannak, akik már 5000 kilométerenként javasolják, mások tízszer ennyi ideig is alkalmasnak tartják az eszközt az optimális működésre. Ha jót akarunk magunknak és autónknak, akkor célszerű körülbelül minden megtett 10 ezer kilométer után gondoskodni a cseréről. Ha nem szeretnénk erről elfeledkezni, akkor hozzáköthetjük az olajcseréhez is.

A takarékoskodást célként kitűzve a legtöbben szeretnék házilag megoldani az autószereléssel kapcsolatos feladatokat. A levegőszűrő esetében egy kis rálátással ez el is végezhető. Fontos, hogy a szűrőház belső falát nedves ruhával töröljük át, a motor felőli belső fedelet pedig olajos ronggyal kezeljük le. Mi a célja ez utóbbinak? Ha mégis átjutna valamilyen szennyeződés a szűrőn, akkor ez megakadályozza, hogy a motortérbe jusson az. Az elhasználódott levegőszűrő biztos jele annak, hogy még remélhetőleg időben megtörtént a csere.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az elhasználódott levegőszűrő nagymértékben rontja a gépjármű optimális működését. A motor kisebb hatékonysággal működik, többet fogyaszt, vagyis a levegőminőségre is hatással van. A légszűrő minősége a légszennyezettséget is befolyásolja, ez pedig a fenntartható fejlődést szem előtt tartva nem elfogadható. Ugyan az elektromos autók egyre nagyobb teret nyernek, de az árak és a töltési lehetőségek minősége még hagy maga után némi kívánnivalót hazánkban. Addig is, míg a környezettudatos megoldások elterjednek, fontos, hogy helyezzünk nagy hangsúlyt a környezetszennyezés csökkentésére és arra, hogy költséghatékony módon tudjuk autónkat üzemeltetni. Ehhez főként a rendszeres szervizelésen keresztül vezet az út.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás