A rovat kizárólagos támogatója

Idén újra megrendezik az üzleti szféra ökobálját, melynek bevételéből – a rendezők szándéka szerint – természetvédelemre is jut majd. A Hulladék Munkaszövetség elutasítja a bálozást, mint a felhőtlen fogyasztás és ünneplés színterét, mert úgy érezzük, hogy nincs mit ünnepelni, amíg környezetünk folyamatosan pusztul. Egyetlen nap alatt 137 növény- és állatfaj hal ki, s tűnik el örökre 86 ezer hektár kivágott esőerdővel egyetemben.

Nem tudjuk, mennyi pénz jut a bevételekből természetvédelemre, de feltételezzük, hogy legalább annyiba kerül a bál maga. Több ezer iskolás gyerek természetvédelmi táboroztatására elegendő lenne az az összeg, amit ezen a rendezvényen ételre, italra és külsőségekre költenek. Feltehetően reklámra is többet fordítanak, mint amennyit a Környezetvédelmi Minisztérium a KAC-ból évente a közcélú iskolai, óvodai ismeretterjesztésre fordít.

Visszatetszőnek találjuk és elítéljük, hogy hamis hivatkozással zöld ruhába bújtatják ezt a pazarló fogyasztással és környezetterheléssel járó
társasági eseményt, melynek – mint rendezvénynek – a gyakorlatban nincs köze a környezetvédelemhez. Felháborítónak tartjuk az “öko” jelző használatát és ily módon történő leértéktelenítését is, hisz ez a rendezvény külsőségeiben alapvetően más üzenetet hordoz, mint amit az ökológia jelent. Mindezt a környezettudatos gondolkodás- és életmód megcsúfolásának tartjuk.

Elgondolkodtató, hogy ezen a bálon a szponzorok egy része valójában komoly szennyező, akik bevételeik néhány ezrelékéből festik zöldre
imázsukat. Akkor is visszatetsző az ilyen típusú szponzorálás, ha a bevételt egy komoly természetvédő szervezet kapja, hisz az adományozók részéről csak önreklámozásról és lelkiismeretük megnyugtatásáról van szó.
Arra kérjük az adakozó cégeket, hogy az évi egyszeri bálozás helyett próbáljanak inkább nagyobb súlyt fektetni cégük, vállalkozásuk, intézményük környezetkímélőbb működtetésére és az általuk okozott környezetterhelés mérséklésére.

Hulladék Munkaszövetség

2002. február 8.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás