A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A különféle előremutató fejlesztéseknek köszönhetően óriási átalakulásban van az építőipar, ezáltal rendszeresen érkeznek az új megoldások, melyek leginkább a környezettudatosság, az energiatakarékosság, végső soron pedig természetesen a fenntartható fejlődés érdekében születnek.

Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a téma kapcsán egyre nagyobb figyelmet kivívó okostéglákat is, melyek sokak szerint erőteljesen meghatározhatják majd a jövő építőiparát. Hogy mégis mitől okos az okostégla, és milyen előnyei vannak a hagyományos típusokhoz viszonyítva? Kiss Norbert, a budapesti Békás Épker építőanyag-kereskedés tulajdonosa volt a segítségünkre a válaszadásban!

A hőszigetelésben nyújtják a legnagyobb segítséget az okostéglák

Az utóbbi néhány évben mondhatni egyfajta ipari sztenderddé vált a hőszigetelés, ami már a felújítások és az újépítésű ingatlanok esetén is elhanyagolhatatlan, általános munkafolyamat. Hogy milyen megoldás mellett döntünk, azt az esetek többségében leginkább a pénztárcánk határozza meg, ugyanakkor egy biztos: a hőszigetelés nemcsak komfortosabbá tudja tenni lakókörnyezetünket, de mindemellett a környezetvédelem szempontjából is nagyon fontos, hiszen lényegesen kevesebb károsanyagot termel majd így a háztartásunk.

Az okostégla ezeket a folyamatosak képes megtámogatni, mégpedig úgy, hogy már az építkezéskor lehetőséget biztosít a hőszigetelt falszerkezetek kialakítására, tehát nincs szükség semmiféle utólagos burkolat alkalmazására a kívánt hatás elérésének érdekében. A hagyományos téglákhoz viszonyítva a legtöbb okostégla ugyanis képes akár 30 százalékkal javítani a falazat hőmegtartó tulajdonságait, ami már egy átlagos fűtési szezon esetén is meg tudja mutatni hatását nemcsak a komfort, hanem a fűtéshez kapcsolódó költségeink tekintetében egyaránt.

Mitől lehet okos egy tégla?

Az okoseszközökről nagy általánosságban elmondható, hogy mindig valamilyen speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, de mivel a legtöbbször elektronikai berendezésekre használjuk a jelzőt, ezért az okostégla hallatán is sokan úgy gondolják, hogy valamilyen vezérelhető vagy automatizálható tulajdonsággal rendelkező futurisztikus építőanyagról lehet szó. Ez azonban téves meglátás, ez az építőanyag ugyanis egyszerűen csak attól okos, hogy képes tulajdonságaiból kifolyólag intelligensen szabályozni a lakás komfortját a hőszigetelési értékeivel, illetve ezáltal hozzájárulni a környezettudatossághoz.

Röviden tehát egy kimagaslóan modern, sőt előremutató megoldásokkal rendelkező építőanyagról van szó, mely a mérések szerint akár 50 százalékkal képes jobb hőszigetelő tulajdonságot nyújtani, mint az azonos falvastagságban alkalmazott, hagyományos falazóelemek. A figyelemreméltó szigetelési tulajdonságok mellett az okostéglák mindemellett kialakításukkal is képesek voltak kivívni maguknak ezt az előnyös megkülönböztetést.

A gyártók kínálatában így sorozatosan jelennek meg az újabb fejlesztések, melyeket nagy általánosságban két jelentősebb csoportra oszthatunk fel.  Az egyik az a téglatípus, mely ránézésre egyáltalán nem különbözik hagyományos társaitól, azonban a belső üregeit nem levegő tölt ki, hanem valamilyen szigetelőanyag, a legtöbbször például kőzetgyapot.

A másik típus esetén ennél érdekesebb megoldások születtek már az évek során, így bár külsőleg ezek is ugyanúgy néznek ki, mint a hagyományos téglák, azonban belül teljesen más kialakításúak, ezáltal lényegesen több légkamra található bennük. Ez azért nagyon előnyös, mert a hőcsere során a melegnek vagy a hidegnek közel kétszer annyi időre lesz szüksége, hogy távozzon a téglán keresztül, amit az építőanyag úgy képes biztosítani, hogy közben a tartósság és a terhelhetőség egyáltalán nem változik meg.

 Az okostégla előnyei

Noha a fentiekben már érintőlegesen szóba kerültek az okostéglák előnyei, azért érdemes egy kicsit alaposabban, adatokkal és számokkal kiegészítve összegezni, hogy milyen pozitív tulajdonságokkal is rendelkeznek ezek az építőanyagok. Mint már elhangzott, az okostéglák a leginkább a hőszigetelés tekintetében nagyon előnyösek, de hogy mégis mennyire?

A hagyományos téglákhoz mérten akár 50 százalékkal is javíthatjuk velük a lakás falazatának hőszigetelő és hőmegtartó képességét, aminek jóvoltából sokkal kisebb eséllyel hűl ki az épület a téli időszakban, tovább megtartja a fűtésből fakadó meleget, nyáron pedig nehezebben engedi ki a kellemesen hűvös belső klímát. Mindez azért fontos, mert például a fűtési energiának legalább a 30 százaléka a számítások szerint a falakon keresztül távozik a lakásból, ami óriási veszteség.

Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy az okostéglákat úgy alakítják ki, hogy azok a lehető legkörnyezettudatosabb alapanyagokból álljanak. Ez sajnos az utólagos vagy egyéb külső hőszigetelő rendszerekről nem mondható el mindig, azonban az okostéglák többségéről igen. Elég csak arra gondolni, hogy ezeknek az építőanyagoknak gyakran a kialakításából fakadnak az okos tulajdonságaik, és ha töltőanyag található bennük, a legtöbbször akkor is környezetbarát kőzetgyapotról van szó.

Ezen felül nagyon lényeges pont még, hogy az okostéglák ma már nem a luxuskategóriát képviselik, mint egykoron a bevezetésük idején, hiszen megfelelő döntés esetén alig növekszik érezhetően az építkezés költsége. Különösen abban az esetben, ha eleve terveztünk külső hőszigetelést, hiszen az ezzel járó extra kiadás jellemzően közel egyenlő az okostégla választásával, tehát ilyen esetekben különösen megfontolandó inkább ennek az építőanyagnak a választása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek