Hirdetés

Akár városi körülmények között is, bárki lehet sikeres gombatermesztő. Legalábbis ezt ígérik a Mobilgomba ötletgazdái. Hajdú Csilla termesztési szaktanácsadó elmondta, hogy a gombatermesztés egy nagyon nagy üzemmérettel rendelkező vállalkozás, ami nem megvalósítható egy átlagember számára. A Mobilgomba célja pedig pont az volt, hogy ezt a fajta termesztést elérhetővé tegyék.

De mi is az a Mobilgomba és hogyan képzeljük el? Ez egy olyan zárt mikroklímával rendelkező ház, ami lehetővé teszi az év minden hónapjában a gombatermesztést – ismertette Szalárdi Zoltán, a Mobilgomba ügyvezetője. A különlegessége pedig az, hogy tervezhető és egységes termesztési eljárást biztosít. A Mobilgomba ötvözi a sátras és a pincés termesztés előnyeit, kiküszöbölve a kettő hátrányait.

Mit jelent ez?

A pincében való gombatermesztés hátránya maga a helység adottsága, amelyet nem lehet megváltoztatni: problémás a légcsere, a kártevők jelenléte, a szigetelési gondok. Ami még ennél is nagyobb kihívás, hogy ehhez a termesztési formához komoly háttértudás, szakmai felkészültség kell. A sátras gombatermesztés hátulütője pedig a hatalmas helyigényből fakad. Ezzel szemben a gombatermesztő ház csupán 18 négyzetméternyi területet igényel és szaktudás nélkül is, szinte bárki laskagomba-termesztővé válhat. A laskagomba előnye még, hogy kis helyen nagy mennyiségben lehet termelni, valamint kevesebb kártevője van, mint más gombafajtának. A Mobilgomba ötletgazdái szerint könnyű az értékesítése is. A laskagomba 15-20 százalék közötti fehérjetartalommal, magas B-, B1-és D-vitaminnal, valamint magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik.

Az innovatív termesztő ház tulajdonképpen egy tökéletesen szigetelt, komoly gépészettel felszerelt konténer, amely mesterségesen biztosítja a laskagomba számára a megfelelő környezetet. Ezekben a konténerekben nagyjából 200 zsák van, amelyek mezőgazdasági hulladék anyagokkal -általában búzaszalmával- vannak megtöltve. A zsákok csak pár hetes előkészület, pontosabban előkészítés után kerülnek a termesztő házba. Mielőtt a konténerbe kerülnének a zsákok, a mezőgazdasági hulladék anyagokat megfelelő higiéniai körülmények között összekeverik a gombacsírával. A gombafonalak birtokba veszik ezeket a mezőgazdasági hulladék anyagokat és tulajdonképpen ebből lesz a termőföld. Ez a folyamat pár hétig az úgynevezett átszövető házakban történik.

Nézzék meg az Egyenlítő című műsort február 15-én este 11 órától az OzoneNetwork tévén, melyben még többet tudhat meg a Mobilgombáról. Az epizód vendégei Hajdú Csilla termesztési szaktanácsadó és Szalárdi Zoltán, a Mobilgomba ügyvezetője.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás