Hirdetés
(X)

Amíg mi pihentünk az ünnepek alatt, az emésztőrendszerünket a karácsonyi lakomák nagyon is megterhelték. Előfordulhat, hogy nem mindegyik fogás volt kifejezetten megerőltető a gyomrunk számára, de ha engedtünk a csábításnak, és végigkóstoltuk az összes kis falatkát, akkor bizony elért minket is a jó öreg puffadás problémája. 

A puffadás általában akkor fordul elő, ha felesleges gáz halmozódik fel a gyomorban vagy a belekben. Ha közvetlenül étkezés után jelentkezik, általában magától megszűnik, de gyakran fel lehet gyorsítani ezt a folyamatot.

Számos otthoni praktika segíthet a puffadás okozta fájdalom és kényelmetlenség kezelésében, amik a következők lehetnek. 

Menjünk el sétálni!

A fizikai aktivitás rendszeresebbé teheti a belek mozgását, ami elősegítheti a felesleges gáz- és székletürítést. Itt nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha pár kört megteszünk sétálva a háztömb körül. 

Próbáljunk ki különböző jógapózokat!

A gyermekpóz, a boldog baba póz és a guggolás mind-mind segíthet, mivel úgy pozicionálják a has izmait, hogy ösztönözze a felesleges gáz felszabadulását a GI-traktusból, ami csökkentheti a puffadás érzését.

Együnk rendszeres időközönként!

Sok ember tapasztal puffadást közvetlenül egy nagy étkezés után. Ez azonban elkerülhető, ha naponta többször keveset eszünk, ami segíthet az emésztőrendszer megfelelő működésének kialakításában.

Ezenfelül a puffadásban szenvedőknek lehetőség szerint kerülniük kell a szívószálak használatát, és feltétlenül meg kell próbálniuk lassan, minden falatot alaposan megrágva enni, nehogy evés közben még több felesleges levegő kerüljön a gyomorba. 

Fokozatosan növeljük a rost mennyiségét!

A több rost fogyasztása segít megelőzni a székrekedést és a puffadást. Európában azonban az emberek mindössze 5 százaléka juttatja be az ajánlott napi mennyiséget, amely a nők esetében 25 gramm, a férfiak esetében pedig 38 gramm. 

Az activé FiberShake weboldalán különböző segítségeket találhatunk ahhoz, hogy elég rostot fogyasszunk minden nap! Fontos viszont észben tartani, hogy a rostbevitel túl gyors növelése további gázképződéshez és ezáltal puffadáshoz vezethet. Ezért a legjobb, ha lassan kezdjük, és több héten keresztül fokozatosan növeljük a bevitelt, hogy a szervezet alkalmazkodjon ehhez az étrendbeli változáshoz. 

Helyettesítsük az üdítőket vízzel!

Az üdítőitalokban lévő szén-dioxid szintén problémákat okozhat a gyomorban. A bennük lévő cukrokat és mesterséges édesítőszereket pedig még nem is említettük. Ezek ugyanis a puffadás kialakulását ugyancsak elősegíthetik. 

Napi 8 pohár víz elfogyasztásával azonban könnyedén leszámolhatunk ezzel a problémával. Ha netalántán még gyömbérrel is ízesítjük, akkor az tovább fogja gyorsítani az emésztésünket.

Legyünk aktívak minden nap!

Az edzés segít a széklet és a gázok vastagbélből való eltávolításában, és rendszeresebbé teheti a székletürítést. Továbbá a testmozgás során az izzadás révén extra nátrium szabadul fel a szervezetből, ami enyhítheti a vízvisszatartást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás