Hirdetés
greenfo/MTI

Becslések szerint több mint 950 felnőtt hópárduc él Mongóliában – jelentette be a Természetvédelmi Világalap (WWF) mongóliai részlege.

A WWF mongóliai részlege 2017-ben kezdett bele a kelet-ázsiai országban élő hópárducok elterjedési területének és populációjának felmérésébe, több más szervezettel együttműködve, valamint a mongol környezetügyi és turisztikai minisztérium támogatásával.  Az állatok Mongóliában egy nagy kiterjedésű, csaknem 330 ezer négyzetkilométernyi területen élnek az Altaj röghegység, a Szajánok és a Hangáj-hegység térségében.

Ázsia többi részén is élnek azonban hópárducok. A kontinens 12, magas hegyekkel övezett országában A BECSLÉSEK SZERINT ÖSSZESEN 3900-6900 HÓPÁRDUC ÉL.

A hópárduc a WWF besorolása szerint a „sebezhető” állatfajok közé tartozik. Mivel bundája rendkívül értékes a szőrmepiacon, ezért gyakorta esik vadászok áldozatául, ezenfelül a természetes élethelyüket is számos – főként bányászati – beruházás veszélyezteti. Emiatt az 1960-as évekre a vadon élő példányok száma jelentősen lecsökkent.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás