A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Önkormányzati tulajdonban lévő naperőművet adtak át a hajdú-bihari Monostorpályiban. Az évi 300 ezer kilowattóra áramot előállító, 195 millió forintos beruházás az európai unió támogatásával valósult meg.

"Monostorpályiban épül a jövő" – mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, amikor a napelemparkot a tegnapi átadón rákapcsolta az országos hálózatra. Az államtitkár példaértékűnek nevezte a fejlesztést, amelynek eredményeként a kistelepülés önkormányzata évi 10-11 millió forint bevételhez jut a napenergiával termelt áram értékesítéséből. Czomba Sándor utalt arra, hogy a településen beindított közfoglalkoztatási mintaprogramok keretében több mint 150 embernek adnak munkát, és ezzel valamennyi helyi munkaképes embert foglalkoztatják.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy november 1-jétől április 30-ig országosan 200 ezer ember vesz részt egyszerre a közfoglalkoztatásban, amire még nem volt példa. Közülük 100 ezren decembertől különféle képzésben is részesülnek – tette hozzá.  Szabó József, Monostorpályi független polgármestere a naperőmű átadásán elmondta: a 195 millió forintos beruházás felét európai uniós, illetve hazai központi támogatásból valósították meg, a saját rész biztosításához hitelt is felvettek.

Az összesen 1060 napelem-panelt a falu határában, önkormányzati területen helyezték el. A beruházás a hazaiak mellett szlovák és román beszállítók közreműködésével valósult meg – ismertette a polgármester.

Önkormányzati tulajdonú naperőmű MonostorpályibanÖnkormányzati tulajdonú naperőmű Monostorpályiban

Kapcsolódó anyagok:

Jön az 5. bécsi közösségi naperőmű

27%-kal kevesebb forrás 2014-ben energetikai felújításra?

Megéri közösségi naperőműbe fektetni

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek