A rovat kizárólagos támogatója

Tavaly röppent fel a hír, hogy a zirci arborétumot a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól átveszi a zirci ciszterci apátság. Akkor Jávor Benedek kérdéssel fordult Fazekas Sándor miniszterhez, hogy mi igaz ebből. Tavalyi válasza szerint jogszerűen nem lehet átadni a védett arborétumot. Szerdán Orbán Viktor bejelentette, hogy átadják a szerzetesrendnek a védett területet.

Az arborétum, a ciszterci rend és a miniszter ugyanaz, mint tavaly. Ezek szerint csak a jogszabály változhatott azóta, anélkül, hogy észrevettük volna, máskülönben nincs magyarázat. Vagy van?
Jávor Benedek országgyűlési képviselő írásbeli kérdése Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úrhoz..

Dr. Kövér László
az Országgyűlés elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX.30.) OGY határozat 91. § (1) bekezdése alapján „Melyik a tényleges álláspontja a Zirci Arborétum ügyében?” címmel írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úrhoz.

Tisztelt Miniszter Úr!

Tavaly júniusban írásbeli kérdéssel fordultam Önhöz, azt tudakolva, mi indokolja, hogy a kormány a Zirci Arborétumot (a térség egyik legértékesebb védett területét) a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezeléséből át kívánja adni a Ciszterci Apátságnak, melyik az a természetvédelmi feladat, amelyet a szerzetesrend jobban el tud látni, mint egy nemzeti park, jár-e elbocsátásokkal a tervezett tulajdonosváltás, és mivel magyarázható, hogy az átadási tervek éppen akkor kerülnek a megvalósítás fázisába, amikor véget ért a jelentős, mintegy 90 millió forintos közpénzigényű, KEOP-forrásból támogatott élőhely- és infrastruktúra-rekonstrukció az arborétumban.

Akkori válaszában Ön – a fejlemények szerint nem teljesen őszintén – kifejtette, hogy szó sincs az arborétum átadásáról, csupán egy megkeresés érkezett a vidékfejlesztési tárcához az igazságügyi minisztériumtól, amelyben azt tudakolták, hogy melyek lehetnének egy esetleges tulajdonosváltás feltételei. Leveléből kiderül, hogy az átadás jogi lehetőségei meglehetősen korlátozottak: "a Magyar Állam tulajdonában álló, kiemelt természetvédelmi oltalomban részesülő ingatlanok elidegenítése speciális, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII, törvény 68. § (8) bekezdés a) pontjában foglalt előírás alapján, kizárólag a vidékfejlesztési miniszter egyetértésével, legalább azonos természetvédelmi értékű védett természeti területtel történő csere útján lehetséges. Állami tulajdonú védett természeti terület tulajdonjogának egyéb jogcímen történő egyházi tulajdonba kerülését a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé." Tájékoztatott továbbá, hogy "a nemzeti vagyon részét képező Zirci Arborétum hazánk egyik kiemelkedő természeti értéke, így a vagyonkezelői feladatok mellett a terület természetvédelmi kezelését is a több évtizedes múltra visszatekintő, kiemelkedő szakmai hozzáértéssel és tapasztalattal rendelkező BfNPI látja el".

Mindennek tudatában meglepve értesültünk róla, hogy szerdai sajtóhírek szerint a kormány úgy döntött: "visszaadja a zirci arborétumot az apátságnak".

A fentiek miatt kérem válaszát a következő kérdésekre:

– Megváltozott-e tavaly nyár óta a védett területek tulajdonosváltására vonatkozó jogszabályi környezet?

– Milyen szakmai érvek alapján határozott úgy a kormány, hogy az arborétum jobb kezekben lesz a ciszterci apátságnál, mint a nemzeti parknál?

– Mi volt ebben az ügyben a természetvédelemért felelős szaktárca álláspontja (egyetértett-e a miniszter az átadással)?

– Milyen azonos értékű védett természeti területet tudott az apátság felajánlani cserébe az arborétumért?

Várom válaszát!

Budapest, 2013. május 16.

Tisztelettel:

Jávor Benedek
országgyűlési képviselő

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek