A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Bár az elhasznált kávékapszulák után keletkező hulladék nem kevés, egy új kutatás szerint ez a fajta kávéfogyasztás még mindig kevésbé ártalmas a környezetre, mint az alternatív kávéfőzési módszerek.

A kapszulás kávék és a környezetszennyezés kéz a kézben járnak – az utóbbi időben egyre több helyen olvasni erről. A téma azonban bonyolultabb, mint gondolnánk, sőt: a kapszulás kávéfogyasztás valójában kevesebb gondot okoz a környezet szempontjából, szemben például a filterkávéval – idézi a svédországi KTH kutatását a Wired.

A szakemberek szerint a filterkávé környezeti hatása rosszabb, mivel az a technológia több kávébabot használ el egyetlen csésze elkészítéséhez. (A filter nagyjából 7 grammot igényel, a kapszulás kb. 5,7 grammot.) Egyetlen csésze persze nem okoz világvégét, ha azonban nagyobb tételben gondolkodunk, már más a helyzet: évente több milliárd csésze kávé fogy, így a termesztendő, betakarított, feldolgozott és szállított szemes kávé mennyisége sem kevés, nem beszélve a víz felmelegítéséhez szükséges villamos energiáról.

Az angliai University of Bath vegyészmérnök professzora, Alf Hill korábban arra vállalkozott, hogy a kávé előállításának teljes folyamatát végigkíséri, a babok megsemmisítésétől a hulladék ártalmatlanításáig. Kutatása során arra a kereste a választ, hogy a kávéfogyasztás különféle módjai közül melyek a legrosszabbak a környezetre gyakorolt hatásukat nézve. A csapat azt találta, hogy az instant kávé jelenti a legkisebb gondot, a kapszulák kerültek a második, míg a szűrős vagy csepegtetős kávék a harmadik helyre.

A kutatás elvégzését segítő specialty kávézó tulajdonosa és baristája, Maxwell Colonna-Dashwood szerint annak ellenére, hogy sok tanulmány elismeri, a csepegtetős kávék nagyobb gondot jelentenek a környezet számára, mint a kapszulák, a fogyasztók nem hajlandók róla tudomást venni. Arra összpontosítunk, hogy a “kapszulák megölik a bolygót”, holott a kávéfogyasztás igenis fenntartható módjáról van szó. Alf Hill szerint a kapszulák azért is környezetbarátabbak, mert az ilyen kávéfőzők eleve egy adaghoz szükséges vízmennyiséget melegítenek fel, vagyis a pazarlás is kisebb.

Kávészüret Getty Images

Afelől viszont semmi kétség, hogy az elhasznált kapszulák után keletkező hulladék igen sok.

A HVG idézi az Euromonitor számait, amelyek szerint 10 év alatt 20,7 millióra nőtt az eladott kapszulás kávéfőzők száma az Egyesült Államokban. Ez óriási növekedés, főleg, ha azt nézzük, 2008-ban még csupán 1,8 millióról lehetett beszélni. Mostanra az amerikai háztartások több mint 40 százaléka rendelkezik ilyen masinával, míg a brit fogyasztók egyharmada.

A kapszulák egyre növekvő népszerűsége a gyártókat is környezetkímélőbb megoldások fejlesztésére sarkallja. Létezik már komposztálható kávékapszula is, amely a műanyag tárolókat igyekszik kiváltani. A papíripar egyik melléktermékét, a lignint használó kapszulák érdekessége, hogy néhány hét alatt teljesen megsemmisülnek a komposztban – miközben ugyanúgy megőrzik a kávé frissességét, mint a műanyagba csomagolt társaik.

Egy új kutatás azonban azt állítja, az újrahasznosítható, alumíniumból készített kapszulák ennél is környezetbarátabbak, mivel soha sem keletkezik belőlük hulladék: ha a kapszulák kiürülnek, a visszaküldésük után a gyártó újratölti azokat.

Más kérdés, hogy maguk a kutatók is elismerik, a felmérés azért több feltételezésen alapul, és ha ezek nem így teljesülnek, úgy az eredmény is változhat. Így például más lenne a helyzet, ha a filteres kávé alapanyagát nem előbb Lisszabonba szállítanák hajóval, majd onnan teherautóval vinnék Svédországba, hanem egyből oda érkezne. Továbbá az sem egyértelmű, hogy milyen hatása van a darálásnak, illetve az így elfogyasztott energiának. A kapszulákhoz ugyanis finomabb kávé kell, mint a filteres fogyasztáshoz, ami nagyobb fogyasztást jelent.

És az sem mellékes, hogy az évente eladott milliónyi alumínium kapszulának mekkora részét gyűjtik szelektíven, és hasznosítják újra- már ha egyáltalán van rá technológia.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek