A rovat kizárólagos támogatója

A hamburgi helyhatóság kitiltotta a kapszulás kávékat a közintézményekből. Az indok: környezetszennyezés. A döntés azt feltételezi, hogy az ettől eltérő kávéfőzés kevésbé ártalmas. Ez azonban téves lehet, ha figyelembe vesszük a kávé előállításának és fogyasztásának teljes folyamatát.

Különös döntést hozott Hamburg helyhatósága: kitiltotta a kapszulás kávékat a közintézményekből. A precíz bürokratáknak hamarosan változtatniuk kell napi szokásaikon, mivel a helyhatóság kitiltotta a Nespressóhoz hasonló kapszulás kávégépeket a közintézményekből. A döntéssel a környezet védelmét óhajtják szolgálni, ugyanis az eldobható kapszulák részben felesleges szemeteléshez, részben szükségtelen fogyasztáshoz vezetnek – derül ki a tilalom indoklásából.

A kávékapszulák egy ideje szerepelnek a környezetvédők feketelistáján – kezdi a döntés értelmének vizsgálatát a Bloomberg. A legtöbbet idézet statisztikai adat szerint a Green Mountain kávácég 8,5 milliárd kapszulát gyártott 2013-ban, amelyek egymás mellé téve tíz és félszer körbeérnék a földet. A hasonló adatok miatt

a kapszulás kávé a palackos víz mellett találta magát a "környezetgyilkos" termékek csoportjában.

A gond csak az, hogy bármilyen radikális lépés, átfogó tilalom több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz. Erre utal már az is, ha áttekintjük a probléma valódi súlyát. A hamburgi környezetvédelmi és energiahivatal adatai szerint egy átlagos kávékapszula súlya három gramm (a Nespressóé 1,2 gramm).

Ennek alapján az előbbi példában szereplő mennyiség összesen 25,5 ezer tonnát nyoma. Ez a Németországban 2012-ben keletkezett több mint 49 millió tonna háztartási hulladék öt ezreléke. Az USA 251 milliós "hulladéktermelésében" csak egy ezreléket képviselne. Megjegyzendő, hogy az amerikaiak évente 860 ezer tonnányi könyvet hajítanak a szemétre. Ha az előbbi német és amerikai adatot azzal a 27 millió kapszulával vetjük össze, amelyet a Nespresso felhasznált kávéihoz 1986 és 2012 között, akkor a két ország éves hulladékának egy százalékát kapnánk.

A legjobb fogyasztó

Ez persze nem bizonyítja azt, hogy a kávékapszulák nem szennyezik a környezetet. A hamburgi döntés azonban azt feltételezi, hogy az ettől eltérő kávéfőzés kevésbé ártalmas. Ez azonban téves lehet, ha figyelembe vesszük a kávé előállításának és fogyasztásának teljes folyamatát.  A napi.hu szerint a kapszulás kávéfőzők például kevesebb áramot és vizet fogyasztanak, mint hagyományos gőzölős-csurgatós versenytársaik, mert a kávéfőzések között pihennek. Hatékonyságuk miatt egyes kávétermelők arra panaszkodtak, hogy amióta elterjedtek, csökkent a kereslet a termékük iránt. A kávéipar elvesztette legjobb fogyasztóját: a mosogatót – derült ki több tanulmányból is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek