Hirdetés

A világhírű svéd klímaaktivista gimnazista – Greta Thunberg – a Kihalás Lázadás mozgalom által szervezett londoni gyűlésen szólalt fel.

Beszédet mondott Greta Thunberg világhírű klímaaktivista az Extinction Rebellion, azaz a Kihalás Lázadás környezetvédő mozgalom londoni rendezvényén. Az Extintion Rebellion mozgalom a világ több pontján és Londonban is több helyen köztereket tart elfoglalva tiltakozásképp. A svéd lány, aki pénteki iskolasztrájkjairól lett híres, ekkor ugyanis a tanítás helyett a tiltakozást választja már hónapok óta, hogy így figyelmeztesse a világ politikusait, nem tesznek meg mindent a klímakatasztrófa elkerülésére, nos a svéd 16 éves lány ezrek előtt beszélt.

Arról beszélt, örül, hogy Londonban lehet, együtt az ott lévőkkel sokra mehetnek. A cél, hogy az évtizedeken át semmibe vett probléma ellen tegyen valamit a világ. A politikusok semmit nem tettek, de “biztosítjuk őket, hogy ezt nem folytathatják tovább”. Most kell dönteni arról, hogy folytatja az emberiség, hogy élünk a jövőben. A Lázadás résztvevői és a sztrájkoló diákok kell hogy tegyenek valamit, mert más nem tesz semmit ” a gyerekeinkért és az unokáinkért” zárta rövid beszédét a gimnazista, a tömeg hosszan ünnepelte. (via HVG)

(A beszéd 18:03-tól indul)

Kihalás Forradalma: az akciók hete után jöhetnek a tárgyalások

Egy héten át  akcióztak Londonban a Kihalás Forradalma nevű klímamozgalom aktivistái: fennakadásokat okoztak a tömegközlekedésben és elfoglaltak köztereket a belvárosban, hogy felhívják a figyelmet arra, sokkal többet kellene tenni a klímaváltozás hatásai ellen. Azt akarják, hogy a kormány 2025-re csökkentse nullára a szén-dioxid-kibocsátást, és hozzanak létre egy civilekből álló ellenőrző szervezetet – amellett, hogy a kormány „mondjon végre igazat” a klímaváltozásról.

A tüntetők most at mondják, hajlandóak kiüríteni néhány területet, amit eddig lezártak, ha Sadiq Khan, London polgármestere néhány követelést teljesít.  Farhana Yamin, a csoport politikai koordinátora szerint az első hét az akciókról szólt, de most jön a második hét, ami már inkább a tárgyalásé lesz. (A tüntetéssorozatot április 29-ig tervezték, és csatlakozik hozzájuk a svéd Greta Thunberg is, aki az ügy szimbolikus figurája lett.)  Yamin szerint meg akarják mutatni, hogy a mozgalom hosszú távon gondolkodó, globális politikai erő, és nemcsak arról szól, hogy feltűnést keltsenek egy pillanatra. A Guardian szerint  London polgármesterétől azt várják, hogy jelentse be a klíma- és ökológiai vészhelyzetet, és állítson fel egy városi polgári tanácsot a témában.  Via 444.hu.

Nyitókép:  klímatüntetés London Alberto Pezzali/NurPhoto

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás