Hirdetés

A Sydney-i Egyetem kutatói szerint a szeptember óta tartó ausztráliai tüzekben félő, hogy 480 millió állat pusztult el, köztük 8 ezer koala Új-Dél-Walesben, ahol a 28 ezres populáció majdnem harmada megsemmisült.

Ebből közel 8 ezer koala lehet, amely különösen magas szám, ha azt nézzük, hogy azelőtt 28 ezer koala élt Új-Dél-Walesben, amely a fő élőhelyük. Az Evening Standardnak nyilatkozó kutató, Mark Graham azt mondja, olyan gyorsan terjednek a tüzek, hogy az állatoknak egyszerűen nincs lehetőségük elmenekülni. Karácsonykor 72 koalát kezeltek egy új-dél-walesi állatkórházban súlyos égési sérülésekkel.

Az áldozatok száma továbbnőhet, mert több mint száz helyen még mindig nem tudták megfékezni a lángokat. Eddig több mint 50 ezer négyzetméternyi terület égett le az elmúlt hónapokban, kilenc ember vesztette életét a tüzekben, és több száz otthon semmisült meg teljesen. Az index szerint az ország fővárosában, Canberrában tegnap megemelték a katasztrófaveszélyt a bozóttüzek miatt, a következő napokban pedig újabb hőmérsékleti csúcsok és a bozóttüzek továbbterjedése várható az előrejelzések szerint. Holnap akár 43 Celsius-fok is lehet majd Sydneyben.

A tragikus hír egyben lehetőség arra, hogy minimum 2 beavatkozási pontra hívjuk fel a figyelmet. Az egyik az olyan sokat emlegetett kibocsátás-csökkentés, amivel mérsékelni tudnánk az egyre erősödő globális felmelegedést, és amit csak globálisan tudunk megvalósítani. Ebben sokat segítene, ha pl. Ausztráliának nem lenne klímaszkeptikus, a szénipart masszívan támogató kormánya.

A második azonban az élőhelyekről szól. Arról, hogy az emberiség jelenlegi földhasználata elképesztően kevés életteret hagyott az élővilágnak, így minden egyes szélsőséges időjárási esemény, ami ezt megtépázza, sokszorosan katasztrofálisan hat. Ahogy a mezőgazdaságban jelenleg túl pazarlóan termelünk (pl. indokolatlan mennyiségű, és növekvő húsfogyasztás), és ugyanilyen pazarlóan fogyasztunk (pl. brutális mennyiségű élelmiszer-hulladék), úgy szintén csak erősítjük a globális klímaváltozást, miközben egyszerre a természetet is szorongatjuk.

Tettük ezt azért, mert a Föld látszólag kifogyhatatlan mennyiségű erőforrást biztosított nekünk, és nem éreztük pazarlásnak ezt a tevékenységet. Most már azonban tudjuk, hogy egyrészt a fogyasztási szokásainknak köszönhetően, másrészt a népességrobbanás miatt (a kettő nem szétválasztható!) ezek az erőforrások korántsem végtelenek, sőt, nagyon is törékenyek. Vigyázzunk rájuk, és cselekedjünk ott, ahol lehet, mert tudunk cselekedni.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás