A rovat kizárólagos támogatója

A 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) nemcsak arról nevezetes, hogy a világ legmagasabb hegycsúcsa. Másról is nevezetes: jó 800 méterrel a hegycsúcs alatt, nepáli területen található a világ legmagasabban fekvő szemétlerakodó helye is.

Ezért hegymászók legalább néhány tonnányi szemetet akarnak lehordani az áprilisban megkezdődött tavaszi szezon alatt. Tíz csoport tervezi azt, hogy május végéig dél felől, Nepálon át jut fel a csúcsra, míg további 15 team északi irányból, a Kínához tartozó Tibet felől tervezi ugyanezt megtenni.

Nogucsi japánokból, dél-koreaiakból és nepáliakból álló csapata meg akarja szabadítani a Mount Everestet egy s mástól, amit korábbi expedíciók hagytak hátra. A hegyvonulat arculatát ugyanis több száz tonnányi szemét – ásványvizes üvegek, élelmiszercsomagok és hátrahagyott felszerelési tárgyak sokasága – csúfítja el. Ebből Nogucsi és csapata legkevesebb két-három tonnányit akar begyűjteni, hogy azután ki-ki a hazájában állítsa ki a Mount Everest-szemetet. Így próbálják megértetni az emberekkel, hogy milyen nagy problémát is okoznak a hegymászók. A Mount Everest csúcsára eddig már több mint 1300 ember jutott fel, úgy hogy a bírálók egyenesen kereskedelemről beszélnek.
Nepál nem keres rosszul a hegymászókon. Egy-egy csoportnak legkevesebb 70 000 dollárt (80 000 eurót) kell fizetnie a Mount Everest megmászásért. A többi nyolcezer méteres csúcsnak egyenként 10 000 dollár az ára, az alacsonyabbakra való feljutás “csak” 4000 dollárjába kerül egy csapatnak. Magának az expedíciónak költségei természetesen ezeknek az összegeknek sokszorosát teszik ki. A turizmus felelősei attól tartottak, hogy 2002-ben csökkenhet az érdeklődés a világ teteje iránt. A tavaly szeptember 11-i terrorista merényletek óta visszaesett a nagy távolságú utazások száma. Nepál imázsán foltot ejtett a királyi család lemészárlása is, a tavalyi évvége óta pedig egyre hevesebbek a harcok egyrészről a maóisták, másrészről pedig a hadsereg és a rendőrség között Nepálban.
2002. 04. 16.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás