A rovat kizárólagos támogatója

Egy frissen elfogadott törvény értelémében 2020-tól kezdve Franciaországban csak természetesen lebomló anyagokból készült evőeszközöket, poharakat és tányérokat használhatnak az éttermek. Csata a zöldek és a gyártók között.

Egy fenntartható energiaforrásokra való átállást megcélzó törvénycsomagnak a részeként vezetik be az új szabályozást.

Környezetvédő szervezetek támogatják a tiltást, de mások szerint a szabályozás ellen megy az áruk szabad mozgásának uniós alapelvével. A brüsszeli központú, csomagolásgyártó cégeket képviselő Pack2Go Europe közölte, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy a törvény ne léphessen életbe, és remélik, hogy a szabályozás nem terjed el más uniós tagállamokban is.

A szervezet felszólította az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel a törvény ellen, ami szerintük nem összeegyeztethető az uniós joggal. A Pack2Go szerint nincs rá bizonyíték, hogy a természetesen lebomló anyagokból készült  evőeszközök kevésbé környezetszennyezőek, mint a műanyagok, ráaásul az emberek könnyen azt hihetik, hogy az ilyen tárgyak lebomlanak, ezért a szervezet szerint a törvény miatt több lenne a szemét is az utcákon és a természetben —  írta az Independent– re hivatkozva az index.

Hulladékhalál – kukába a nejlonzacskóval

Hulladékhalál - kukába a nejlonzacskóval

Ami a vásárlónak kényelmes, a természetnek pusztító: egyre több gondot okoznak a milliószám eldobott műanyag szatyrok. A világon hetente 37.000 millió (!) nejlontasak kerül forgalomba.Franciaország drasztikus lépésre szánta el magát, és az EU is próbál változtatni. Ritka kivétel, amiben a magyar szabályozás megelőzi korát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek