A rovat kizárólagos támogatója

A Brazíliához tartozó távoli, vulkanikus Trindade-sziget jóideje izgatja a tudósok fantáziáját, de a tengeri teknősök menedékének számító szigeten most rémisztő felfedezést tettek.

A tengerben sodródó műanyaghulladék olvadéka kövekkel keveredve már teljes sziklákat formáz. A szárazföldtől 1140 kilométernyire fekvő szigeten tett felfedezés azt bizonyítja, hogy az emberi tevékenységnek már a geológiai folyamatokra is hatásuk van, írta a Reuters.

“Ez egyszerre újszerű és félelmetes, mert a szennyezés már a geológiát is elérte” – mondta Fernanda Avelar Santos, a Paranai Szövetségi Egyetem geológusa. Santos és csapata kémiai teszteket is végzett, hogy kiderítse, milyen műanyagból állnak a “plastioflomerat” névre keresztelt kőzetek. “Arra jutottunk, hogy javarészt halászhálókból amelyek gyakorta sodródnak a sziget partjára. A hálókat a tengeráramlatok sodorják ide, hogy aztán a parton felhalmozódott műanyagot a nap melege megolvassza, így beleolvadjon a part természetes anyagába” – mondta.

műanyag sziklák vizsgálata kép: Reuters Rodolfo Buhrer

Trindade szigete nagyon jelentős hely a közönséges levesteknősök fennmaradása szempontjából, évente több ezer példány rakja le itt a tojásait. A sziget a brazil haditengerészet egy bázisát leszámítva lakatlan, a haditengerészet is alapvetően a levesteknősök költőterületének védelmére van csak itt.

A 444.hu írta, hogy Santos szerint felfedezésük újabb bizonyítéka, hogy a Föld az anthropocén korszakában jár, vagyis az ember már aktívan alakítja a teljes környezetet. “A szennyezés, a tengerben sodródó szemét és a partokra vetett műanyag geológiai anyaggá, örökre a geológiai feljegyzések részévé válik” – mondta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás