Hirdetés

Több mint 30 millió tonna műanyag hulladék kerül évente a tengerekbe – állítja a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal.

Az óriási mennyiségű műanyag hulladékból mintegy 3,5-5,7 millió tonna Európából származik. Az élővízbe kerülő műanyag életveszélyes a tengeri élőlényekre nézve.

A műanyaghulladékok legalább 663 fajtája számít veszélyesnek. Az élővilágot veszélyeztető hulladék legnagyobb része nagyméretű szemét, amibe az állatok beleakadhatnak (a kukászsáktól a halászhálóig).

A szél, az időjárás és az árapály által összezúzott műanyagból keletkeznek az úgynevezett másodlagos mikropasztik részecskék, melyek mennyiségét csak az elsődleges, jellemzően kozmetikumokból származó mikroplasztik haladja meg – írta a Bildre hivatkozva a nol.hu.

Tíz tengeri madár közül kilenc belében találni műanyagdarabkákat – mutatta ki a sokkoló eredményt egy  nemrég publikált tanulmány. Műanyaggal gyilkoljuk a tengeri madarakat is.

Lefölöznék a keleti szemétfoltot

Tengerbiológusok és önkéntesek mintegy 30 hajón feltérképezik a Csendes-óceán Kalifornia és a Hawaii-szigetek közötti részén hosszan szétterülő, egyre nagyobbodó szeméttakarót, hogy pontosan megtervezhessék az ember alkotta, főként műanyag szemét összegyűjtésének stratégiáját. Lefölöznék a keleti szemétfoltot 
 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás