A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Luca névre keresztelt, másfél éve megsérült rétisas felemeli műlábát a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány egyik kórtermében.

A hortobágyi Madárkórházban műlábat kapott a harmadéves tojó rétisas. Magyarországon először hajtottak végre ilyen jellegű műtétet ragadozó madáron.
A rétisas lábáért már közel másfél éve küzdenek. Nevét – ahogy a talált gyermekeknél is szokás – arról a napról kapta, melyen ráleltek. Luca lába 2010 decemberében egy kettős ágvilla közé szorult, ahonnan még a megmentésére igyekvők is csak úgy tudták kiszabadítani, hogy 25 méteres magasságban a lábát fogva tartó fa ágát is levágták, ezt a műveletet Horváth Tibor, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa végezte.

A bal lába két helyen volt eltörve, de a nyílt törés mellett az izmok is sérültek. A madarak csöves csontja az emberi csontnál vékonyabb, a törésnél hegyes törvégek maradnak, ez pedig a végtag mozgatása közben felsérti a körülötte levő szöveteket is. Miután kiderült, hogy nem csak a csont és a csonthártya, de erek, izmok is sérültek, Déri János, a Madárkórház állatorvosa amputálta a nagyrészt elhalt lábat, de arra törekedett, hogy legalább a csűdízületet megmentse, vagy alkalmassá tegye egy későbbi műláb-rögzítésre. A nagyobb testű madaraknak ugyanis a nagyobb terhelés miatt hamar tönkre mennek az ízületeik, illetve a folyamatos ácsorgás miatt talpfekélyük alakulhat ki, ami akár a lábujjak elvesztéséhez is vezethet, tehát egy lábon nem jósoltak volna neki hosszú életet.

A Luca névre keresztelt, sérült rétisas (Haliaeetus albicilla) csonkolt lábára erősít egy műlábat Déri János állatorvos és asszisztense a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány műtőjében. A másfél éve megsérült sas lábának csonkjáról levett minta alapján felcsatolható lábat az Orto Profil Kft. szakemberei készítették. 
TOVÁBBI RÉSZLETEK
A kétlábú Luca

rétisas műláb műtét  MTI Fotó: Czeglédi Zsoltrétisas műláb műtét MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás