A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Környezeti és egészségügyi katasztrófa gyanújával az olasz ügyészség lezáratta a tarantói Ilva acélgyár egyes részlegeit. Olaszország legnagyobb acélgyárában a kohászat munkásai sztrájkba léptek.

A legszennyezettebb európai városnak számít a szakirodalomban a dél-olaszországi Taranto. Most a helyi ügyészség a súlyos környezetszennyezés miatt bezáratta az Ilva, Európa egyik legnagyobb acélgyára hat termelési részlegét, köztük a kohókat. A tarantói vállalat "a legalapvetőbb biztonsági előírásokat megszegve jelentős mennyiségű szennyező anyagot juttatott a környezetbe súlyos közegészségügyi veszélyt okozva" az olasz sajtóban közölt hatósági rendelkezés szerint. Az ügyészség megbízására készült szakértői vizsgálat azt állítja, hogy az Ilva "katasztrofális méretű" környezetszennyezése miatt Taranto kerületeiben ugrásszerűen megemelkedett a rákos megbetegedések aránya.

A füst, por- és dioxinszennyezés több ezer dolgozó és környékbeli lakos egészségét károsította. A szennyezés következtében az évek során 386-en haltak meg az olasz hatóságok megrendelte vizsgálat szerint. Többségük az Ilva telephelye közelében fekvő, szegényebb negyedekben élt. Az Ilva nyolc vezetőjét házi őrizetbe vették, közöttük Emilio Riva volt tulajdonost. A mérések szerint Tarantóból származik az összes olaszországi dioxinszennyezés 92 százaléka. Európa egész területét nézve a dél-olaszországi üzemre vezethető vissza a dioxin majdnem egytizede (8,8 százaléka). Az ipari melléktermékként keletkező dioxin rákkeltő, veszélyes anyag; Olaszország déli részén az illegális hulladéklerakók is jelentős dioxinszennyezők. Az 1960-ban megnyitott tarantói acélgyár ellen a nyolcvanas években indult az első környezetvédelmi vizsgálat. A gyár akkori vezetőjét 1982-ben tizenöt nap börtönre ítélték.

A bezárásra válaszul a tarantói fémipari szakszervezetek sztrájkot hirdettek, ötezer munkás tiltakozik a gyár előtt és a város utcáin. A munkabeszüntetéshez az Ilva többi olaszországi üzemének dolgozói is csatlakoztak. A Fim, Fiom és Uilm szakszervezeti tömörülések a termelés azonnali újraindítását követelik. A római kormány eközben arról állapodott meg a tarantói városvezetéssel, hogy sürgősen 336 milliót különítenek el a környék megtisztítására.

"Az igazi környezeti katasztrófa a gyár üzemen kívül helyezése. Hat részleg leállítása megbénítja az egész gyárat" – jelentette ki Rocco Palombella, az Uilm főtitkára, aki negyven évig dolgozott az Ilvánál. Az Ilva a nyolcvanas évekbeli fénykorában több mint 21 ezer dolgozót foglalkoztatott. Jelenleg 11 ezer 571-en dolgoznak a gyárban. Az acélüzem jelentős bevételi forrás a kevésbé iparosodott Dél-Itáliában. Az Ilva 2011-ben 8,5 millió tonna acélt termelt, ami az összolaszországi termelés 30 százaléka.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás