A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/ MTI

Tiszta Magyarországért néven mozgalom indul kormányzati szervek, civil szervezetek és cégek részvételével, amelyek az együttműködés keretében ezentúl összehangolják akcióikat az illegális hulladéklerakás visszaszorítására.

Rakics Róbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) mozgalmat vezető helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: a Tiszta Magyarországért kezdeményezésben a zöld tárcán kívül egyebek között a Belügyminisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Hulladék Munkaszövetség, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Köztisztasági Egyesülés, a MÁV Rt. és a Magyar Turizmus (MT) Rt. vesz részt. “A mozgalom tevékenysége egyrészt egy intézkedési terv kidolgozására, másrészt egy kézikönyv összeállítására irányul” – mutatott rá.

Kifejtette, hogy az intézkedési terv alapján a felek elsősorban közös PR-tevékenységet folytatnak, amelyben minden szereplő konkrét feladattal veszi ki a részét a különböző célcsoportok hatékony tájékoztatása érdekében. “A felvilágosítás kulcsfontosságú, hiszen még ha az önkormányzatok fel is számolják a szemétdombokat, az emberek általában továbbra is odahordják hulladékaikat és újra megjelenik az illegális lerakó”. A készülő kézikönyv ugyancsak az emberek tájékoztatását szolgálja a hulladékokkal kapcsolatos jogaikról, felelősségükről és kötelezettségeikről.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a mozgalom szakmai felügyeletével két pályázatot is hirdetnek az idén. Mintatelepülési címre pénzt igényelhet majd egy-egy kis, közepes és nagy település, amelyeknek vállalniuk kell az illegális hulladéklerakóik felszámolását és a tiszta állapot fenntartását. Hasonló tevékenységre lehet pályázni a tavalyról már ismert Tiszta Magyarországért pályázaton is, amelyet a KVM és az MT Rt. az idén is meghirdet. A két pályázat költségvetéséről egyelőre még nem született döntés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás