A rovat kizárólagos támogatója

Pingvinalakú víz alatti drónok rajai segíthetnek a jövőben az óceánok felfedezésében. A prototípusokat tegnap mutatta be a stralsundi Német Oceanográfiai Múzeum igazgatója, Burkard Baschek. A rendkívül kis vízellenállású, gyors járművek különösen hasznosak lesznek a kisebb óceáni örvények kutatásában. Ezek a világ tengereiben mindenütt megtalálhatók, és közvetett hatással vannak az oxigéntermelésre.

Hogy nyersen fogalmazzak, minden negyedik lélegzetvételünket a parton az örvény hajtja. Mivel a kis óceáni örvények gyorsan felbomlanak, gyorsan kell tudni mérni. A víz alatti drónokat erre a célra érzékelőkkel szerelték fel – mondta el az igazgató. A pingvindrónokat a Helmholtz Központ fejlesztette ki, ahol Baschek korábban dolgozott. A projektben az EvoLogics bionikai vállalat is közreműködött.

Rudolf Bannasch, az EvoLogics szakembere több mint 20 éve kutatja a pingvineket. Szerinte a pingvinek titka áramvonalas alakjukban rejlik. Ha egy pingvin benzinnel tankolna, ahelyett, hogy krillt eszik, 1500 kilométert tudna úszni egy liter benzinnel a jéghideg tengerben – mondta Bannasch.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek