A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hirado.hu

Egyre nő a Mexikói-öböl azon része, ahol a szárazföldről bemosott műtrágya elvonja a tengervíz oxigéntartalmát. A zóna a Mississippi folyó torkolatától kezdődik, és több mint 15 ezer négyzetkilométert foglal el.

Idén nagyjából két Borsod megyényi lesz a Mexikói-öböl holt zónája – számolták ki amerikai kutatók.  A zóna a Mississippi folyó torkolatától kezdődik, és több mint 15 ezer négyzetkilométert foglal el.  Ezen a területen alig maradnak életben állatok, mivel a víz oxigéntartalmát elvonja a folyóval a tengerbe sodort rengeteg műtrágya és állati ürülék nitrogén- és foszfortartalma.

A körzet nemcsak ökológiai katasztrófa, de a helyi közösségeket is súlyosan érinti.

 

A halászati vállalkozások és a tengerből élő családok a természetvédőkkel együtt sürgetik a Mississippi menti államokat: tegyenek valamit a szennyezés megfékezésére.
 

A halak tömegesen pusztulnak el az oxigénhiány miatt. MTI/EPA/Paul Buck

A holt zóna mérete ugyanis jelentősen megnőtt az elmúlt húsz évben, noha állami szervezet dolgozott azon, hogy az érintett vízterületet 5 ezer négyzetkilométerre szorítsák vissza.  Mi több, számítógépes modellek szerint jövőre akár 17 ezer négyzetkilométerre is duzzadhat.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal álláspontja szerint csak úgy tudják zsugorítani a zónát, ha az érintett államokat sikerül közös nevezőre hozni. Az államok vezetése, a gazdálkodó és természetvédő szervezetek, civilek, non-profit csoportok mind egy irányvonalat kell, hogy képviseljenek – fogalmaztak. Ha a közös akarat megvan, technikai megoldások sora állíthatja meg a szennyezést. Erdősávokat, bokrokat, réteket kell ültetni a mezőgazdasági táblák és a folyóvizek közé, valamint olyan növénykultúrákat, amik képesek a veszélyes anyagok egy részét megkötni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek