Hirdetés

A pályázati hirdetményben szereplő műszaki követelményeknek mindössze 3 gázkonvektortípus felel meg a piacon lévők közül, ám ebből kettőnek az ára messze meghaladja a 150 ezer forintot, ami az elérhető legmagasabb támogatás összeg. Így marad a FÉG konvektora, amelyre igazán megéri igénybe venni a vissza nem térítendő forrást.

A furcsaságra a Magyar Nemzet egyik olvasója hívta fel a figyelmet. A lap azt írja: nem ez lenne az első ilyen eset, több szakember egybehangzóan állítja, hogy a 2014 szeptemberében indult készülékcsere-programok valódi célja nem a lakosság megsegítése, hanem különféle – sokszor kormányközeli – üzleti körök nagyvonalú támogatása közpénzekből, környezetvédelmi köntösbe bújtatva.

Ez esetben a legkedvezőbb árú készülék gyártója az MFP-FÉG Kft., amelyet egy szingapúri offshore (bizonytalan tulajdonosi hátterű) cégen keresztül egyes információk szerint Felcsuti Zsolt birtokol, aki a leggazdagabb magyarok listáján a hetedik helyet foglalja el. A FÉG bevétele tavaly valamivel meghaladta a 26,2 milliárd forintot. A társaság idén tovább gyarapíthatja a hasznát, miután a hét magyarországi régióra tervezett konvektorpályázat mögött 1,5 milliárd forint központi forrás áll. Vagyis akár milliárdos nagyságrendű összeget is zsebre tehet a szokatlanul jól időzítve, éppen a megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező készülékkel piacra lépő vállalat. A pályázatot két napja indították, de tegnap már  le is zárták.
A nyertes pályázó egyébként – maximum 80 százalékos támogatási arány mellett – legfeljebb 500 ezer forintot kaphat, ami lényegében három konvektort jelent. Az elnyert összeget az új készülékek beépítését követően, utólag kapják meg a szerencsés igénylők. Az utólagos finanszírozás miatt csak azoknak érdemes pályázniuk az ilyen kiírásokra, akik maguk is képesek finanszírozni a tervbe vett beruházást, vagyis minden költséget saját zsebből kell kifizetni. Ezután lehet bízni abban, hogy az állam visszatéríti a kért összeget.

A konvektorcsere-program csepp a tengerben, hiszen hárommillió korszerűtlen készüléket kellene lecserélni.

A fokozatosan megnyíló program első két térségéből, a Közép-magyarországi és a Nyugat-dunántúli régióból megközelítőleg kétezer pályázat érkezett be a fejlesztési minisztériumhoz. Ám a hazai lakóingatlanokban csaknem hárommillió korszerűtlen gázkonvektor működik. Így az egyes szakértők által egyszerűen „kamupályázatoknak” minősített, alig egy-egy napig létező igénylési lehetőségek aligha segítenek a háztartások többségén, mivel az egész országban mindössze néhány ezer család kaphat a támogatásokból.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint azonban a valóságban ezek a jobbára csupán néhány óráig, csekély számú igénylő által elérhető kiírások inkább szolgálják a kormány propagandacéljait és a kormányzati körök üzleti érdekeit, mint a háztartások energiahatékonyságának a növelését. Ezen támogatások környezeti hatásai alig mérhetők, miközben egyes gyártók zsebében jól érzékelhető profit jelentkezik. Iparági forrásaink úgy vélik: már a korábban meghirdetett háztartásigépcsere-támogatások is „meghatározott gyártókra és forgalmazókra lettek kiírva”.

Az otthon melege kirakat támogatási rendszerről korábbi cikkeink >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás