A rovat kizárólagos támogatója
Ha a Magyar Hang cikk kérdése komoly, akkor az én válaszom az, hogy bizonyosan nem sensu stricto agrárminiszter, hiszen nem irányít, hanem irányítják. Szolgálatot teljesít, a szó szoros értelmében. Nehéz megmondani, hogy ki a donor, mert mindenkire (Lázárra, Csányira stb.) olyan odaadóan mosolyog, hogy kirázhatja tőle az ellenzéket a hideg. Nekem viszont tetszik, nem rejti véka alá a lényegét.

Pozőr lenne? Szerintem aligha, ő valóban érzelmes kutyasimogató, méhecske- és fecskebarát, pipiskedő odúszerelő, szorgalmas műfecskefészek-ragasztó, odaadó kaptárgondozó, vagyis majdnem zöld. Csak azért nem az, mert az nem az ő feladata, azt nem írták le a munkaköri leírásában. Szóban sem említették, csak hogy fogyjon le Pelikán elvtárs, cseréltesse le a vasfogát és legyen snájdig. (Ezer bocsánat kedves Putyi!)
*
Nagy miniszter 2020. november 30-án ezt jegyezte be az FB oldalára: „14 év és 145 nap. Ennyi ideje van hivatalban Orbán Viktor kormányfő, aki ezzel átadta a múltnak Tisza Kálmán rekordját! Gratulálok a Miniszterelnök Úrnak! Isten áldása kísérje továbbra is!”
– Szó bennszakad. Az ámuldozás ideje érkezett el. Ez alapján profi hízelgőnek gondolom. A főnök szerkója nála biztonságban van. Ettől erősebb jelző használatát Aranka határozottan megtiltotta. Ő nálam sokkal toleránsabb. Viszont nem is biztos, hogy nekem kell erős jelzőket használnom, hiszen az olvasó az olvasatában úgyis kicseréli a jelzőket különfélékre. Rábízhatom. A miniszterségbe tévedt kollégiumigazgató most meghálál ezerrel. Végezetül a történések őt igazolják; már nála a pénz, paripa és fegyver (ahogy nekem talányosan a tehetségesekre utalva írta) és élhet vele a MATE kuratóriumában. Más kérdés, hogy nem fog. A brácsához szokott. Majd szól a prímás, ha sérti az alibi fűrészelés a fülét, és végül is sokatmondóan hallgathat is.
*
„Ha valaki megnézi Nagy István agrárminiszter Facebook-oldalát vagy honlapját, annak úgy tűnhet, hogy ez a magas tisztséggel bíró politikus valóban szívén viseli a természet, az élővilág megóvásának ügyét, hiszen Fb-posztjai alapján vagy éppen a beporzók napját ünnepli, vagy műfecskefészket helyez ki, esetleg sérült kiskutyát simogat…”
– Megnéztem. Igaz.  Az illető úr egyébként a természet- és környezetvédelem államilag felkent szentje is. Ezt így gyakorolja; egyéb ötlete nem volt. Áder úr horgászat címén műveli mindezt, két kapás között.

„Nagy István korábban ellenezte a beporzókat immár bizonyítottan súlyosan károsító neonikotinoidok betiltását az EU-ban, és a moratórium időszakában (2013-2018) államtitkárként sem emelte fel a szavát az ezen szerekre vonatkozó, rendszeresen benyújtott magyar szükséghelyzetiengedély-kérelmek ellen. Miután a teljes tiltás megtörtént, és Nagy István miniszter lett, továbbra is folyik neonikotinoiddal való csávázás Magyarországon, csak éppen exportra, mintha a szer nem lenne éppolyan káros a felhasználó országokban az élővilág számára.”

Valóban így van. Ne a fotókat tessék nézni, amit feltesz az FB-re, hanem amit tesz. Ebben is az istencsászár kitűnő tanítványa.
„A feltételezhetően rákkeltőnek minősített glifozát (totális gyomirtó szer) engedélyét az EU (vélhetőleg engedve a gyártók lobbijának) 2017-ben további 5 évre meghosszabbította. Ez az engedély nem jelenti azt, hogy saját hatáskörben ne tilthatná be bármelyik ország a használatát (ahogy azt például Ausztria meg is tette), viszont a magyar álláspont azóta is az engedélyezést támogatja.”
– Nekem azt írta készülnek a minisztériumban a glyphosate utáni életre, de erről egy hangot sem hallat nyilvánosan. Viszont helyette simogatja az útjába kerülő kutyusokat, ha a közelben fotós van.
„…az Európai Bizottság egyik legelőre mutatóbb, az ökológiai válságra reflektáló kezdeményezése, amely többek között 2030-ig a növényvédő szerek, antibiotikumok használatának 50, a műtrágyák felhasználásának 20 százalékos csökkentését, valamint az ökológiai gazdálkodás arányának 25 százalékra való növelését irányozza elő. Nagy István rendszeresen kritizálja a stratégiát.”
Megvalósíthatatlannak tartja ezt, és államtitkárát (Feldman) is mozgósította ebben az ügyben. Amiben pedig nem hiszünk, az meg nem valósul.
A Szent István Egyetem fideszes átalakításával 2021 február 1-jén létrejött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel kapcsolatos  aggályairól írt Darvas Béla véleménycikket.  Erre reagált a hazai agrárfelsőoktatás fellegvárának zöldítéséért évtizedeken át küzdő Ángyán József professzor, akinek intézetét Orbán Viktor pitiáner politikai bosszújából szüntették meg. Adalékok az agrár felsőoktatás tönkretételéhez
„Az új magyar giga-agráregyetemen (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) már alapképzésként nem is hirdetik meg az Ángyán József nevével fémjelzett környezetgazdálkodási agrármérnök szakot, továbbá teljesen kiveszik a képzésből az ökológiai gazdálkodási mérnök szakot is. Az LMP-s Schmuck Erzsébetnek az ennek okát firtató, Nagy Istvánnak címzett kérdését érdekes módon nem ő, hanem a KDNP-s Schanda Tamás államtitkár válaszolta meg az agrárpiaci igényeket messzemenőkig kielégítő, innovatív és magas szintű agrár-felsőoktatási képzési rendszert méltató…”
MATE
– Az egyetemi oktatás nem az AM feladata, így Nagy nem érintett. A MATE-ban betöltött funkciója mellékállás (jövőbeli főállás), így hát nem válaszolhatott. Sajnos.
„A felsorolt, az agárminiszteri hivatal lényegét érintő kérdésekben tett állásfoglalásokból és döntésekből látszik, hogy nagyrészt színjáték csupán, ami a miniszter Facebook-oldalán és honlapján történik.”
– Kétségtelenül. Szerintem szó sem volt arról, hogy ő valóságos miniszter lesz, mint Fazekas Sándor is csak viselve jött rá.

„A füsti- és molnárfecskék élettere erősen a háztáji, kisüzemi állattartáshoz kötődik, amelynek visszaszorulása az egyik fő oka az állománycsökkenésnek, hiszen ezek a madarak egyre kevésbé találnak maguknak megfelelő költőhelyet a félig nyitott csűrök és istállók hiányában, elegendő sarat a fészek építéséhez, vagy éppen táplálékot a mindent lebetonozó és steril nagyüzemi gazdaságok világában, illetve a kémiai szúnyogirtást rendszeresítő és ösztönző szabályozás mellett. Világos tehát, hogy a műfecskefészkek kihelyezése nem oldja meg a fecskepopulációk csökkenésének problémáját…”

– Parasztvakító lehetne a rá illeszthető jelző. Bár parasztok merre vannak még? Betintázva mondják magukról vidéki újságban írók. Ez legalább olyan patinás.
Nyitókép: Nagy István a “méhész minisztérium” tetején kaptárral. fotó: Pelsőczy Csaba
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás