A rovat kizárólagos támogatója

Olyan mikrobákat alkottak meg a fejlesztők, amelyek szobahőmérsékleten hetek, illetve sok esetben napok alatt bármilyen műanyag hulladékot, így polietilént, polipropilént és polisztirolt is lebontanak. Persze inkább a felhasználást kellene csökkenteni.

A szennyező műanyagok környezetbarát eltüntetésére keresi a megoldást a magyar fejlesztőkből álló Poliloop, akik a legnagyobb közép-és kelet-európai energetikai startup verseny, a PowerUp hazai döntőjét nyerték meg április 28-án, így ők képviselhetik az országot az energiahatékonyság, energiatárolás, mobilitás, körforgásos gazdaság, az okostechnológiák és az okosvárosok területét érintő újításokra fókuszáló versenysorozat nemzetközi fináléjában. A céljuk nem kisebb, mint hogy felszámolják a műanyag szeméthegyeket.

A ZÖLD HVG szerint „Olyan biológiai megoldást dolgoztunk ki, amellyel a Földön évente keletkező, 300 millió tonnát meghaladó műanyagszemét döntő többsége eltüntethető lenne. Ez főleg annak tükrében fontos, hogy jelenleg alig 2 százalékát hasznosítják újra a műanyagoknak világszerte. Ezen a ponton azonban nem állnánk meg. Gyártóként, biológiailag lebomló műanyagok előállításával szeretnénk hosszú távon megteremteni a körforgásos gazdaság működését.” – hangsúlyozta a Poliloop ügyvezetője, Madaras Liz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás