A rovat kizárólagos támogatója

Sikeresen zárult az idei TeSzedd!, az eddiginél több helyszínen szedték az önkéntesek a szemetet. A hulladékgyűjtési akcióban több mint százezren vettek részt az ország 1025 településén, összesen 1089 helyszínen – számolt be az eredményekről a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Illés Zoltán elmondta: a szervezők 200 ezer pár kesztyűt és 150 ezer zsákot osztottak szét az önkéntesek között, akik összesen 5-6 ezer tonna hulladéktól szabadították meg a környezetet – ez 50 elektromos mozdony súlyának felel meg. Az államtitkár beszélt arról is, hogy egy friss közvélemény-kutatás eredményei szerint a magyar lakosság egyre környezettudatosabb.

Közvetlenül több mint százezer ember vett részt a TeSzedd!-ben, de a szemétszedési akció híre és a környezettudatosságról szóló üzenete a média segítségével körülbelül egymillió emberhez jutott el – jelentette ki Illés Zoltán. A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára egy közelmúltban készült közvélemény-kutatás eredményeit értékelve elmondta: a felnőtt magyar lakosság körében a nők érzékenyebbek a környezet-és természetvédelem ügyei iránt, és a hétköznapi életükben is jobban odafigyelnek erre. A fiatalok körében pedig egyre fontosabbá válik a környezettudatosság.

Illés Zoltán hangsúlyozta: a kutatás szerint a lakosság 80 százaléka kíséri figyelemmel a környezetüggyel kapcsolatos problémákat, sokakat érdekel a szelektív hulladékgyűjtés, a vízvédelem, a tudatos vízhasználat és a levegő minősége. Az emberek 97 százaléka tartja fontosnak a természeti- és táji értékek ismeretét. Az adatokból kiderül az is, hogy a lakosság 66,5 százaléka nem tekinti tehernek a környezetvédelemmel kapcsolatos intézkedéseket, szabályozásokat.  Az államtitkár kiemelte: a megkérdezettek közül a budapestiek 10 felsorolt közéleti témából a harmadik, negyedik legfontosabbnak tartják a környezet- és természetvédelem ügyét, míg vidéken ezt a negyedik, ötödik helyre rangsorolják. Az adatok alapján környezetvédelmi ügyekben a lakosság nagy része az állami szerveket, önkormányzatokat és a civil szervezeteket tartja a leghitelesebbnek.

Magas szintű a környezettudatos gondolkodás Magyarországon, az elmúlt 3 év kormányzati intézkedései ezt tovább erősítették – fogalmazott Illés Zoltán. A környezetügyért felelős államtitkár kiemelte: a Vidékfejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy a NAV-val közösen létrehozzon egy olyan „zöldkommandót”, amely rendszeres ellenőrzéseket tart a schengeni határ mentén. A jelenlegi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy hazánkon keresztül nagy mennyiségű illegális hulladékszállítmányok haladnak keresztül.
 

Az államtitkár kijelentette: a Kormány fellép az erdők tarvágása ellen, és az állami tulajdonban lévő erdők jóléti funkcióját erősíti a gazdasági szempontokkal szemben. A környezetbarát termékekkel kapcsolatban Illés Zoltán elmondta: az államnak nagy szerepe van például az árak kialakításában is, hiszen ha a környezetszennyezőbb termékekre róják ki a terheket, akkor kedvezőbb áron juthatnak az emberek a környezetbarát árucikkekhez. A kutatás adatai is azt mutatják, hogy a lakosság nagy százaléka keresi tudatosan a környezetkímélő megoldásokat, termékeket és hajlandó is azokra áldozni. Illés Zoltán kiemelte: fontos a környezettudatosság erősítése az oktatásban. Az államtitkár szorgalmazza, hogy a környezetügy, a természetvédelem még hangsúlyosabban jelenjen meg a pedagógusképzésben a jövőben – áll a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleményében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás