A rovat kizárólagos támogatója

Terjedelmes interjút közölt a 24.hu Mártha Imre egykori MVM-vezérrel: a beszélgetés közben szóba került Paks II, amivel kapcsolatban ismét kemény kritikát fogalmazott meg a szakember. Szerinte “ezen a projekten – a jelenlegi formájában – már semmi nem segít. Azon kellene gondolkodni most már, hogy hogyan lehet belőle emelt fővel részben visszavonulni, illetve átalakítani úgy, hogy az oroszoknak is jó legyen, és Magyarország is haszonnal zárja le végül.

Mártha még tavaly novemberben írt – egy később nyilvánosságra került – levelet Süli Jánosnak a Paks II. beruházásásért felelős miniszternek, amelyben a projekt buktatóira világított rá. Bár korábban maga Mártha nevezte ki Sülit a paksi atomerőmű vezetőjének (aki később polgármester lett, majd Orbán Viktor tárca nélküli miniszterré emelte), és továbbra is kiváló üzemeltetőnek tarja, rendszeresen kritizálja a beruházás menetét.

Mártha arról is beszél, hogy zavarja, hogy az elmúlt években Magyarországon a szakmai kritika műfaja eltűnt. „Vannak a politikai jelszavak, uralkodó mondások, van kormányzati irányvonal, de a szakma mélyen hallgat. Korábban ez másképp volt: konferenciákon, a sajtóban, de elsősorban szakmai körökben, az államigazgatásban is lehetett vitát folytatni, bírálatokat megfogalmazni.” –nyilatkozta a lapnak.

Az egykori MVM-vezér egyre inkább úgy látja, az új paksi atomerőmű építésén semmi nem segít, nem kéne két blokkot erőltetni, elég lenne egy is. Putyin már nem tudja átadni ebben az elnöki ciklusában a paksi atomerőművet, a Roszatom pedig ki van tömve megrendelésekkel a világ más tájairól, így az oroszoknak sem vonzó már annyira a vontatottan haladó paksi projekt. Beszélt arról is, hogy a gáz 10-20 százalékkal olcsóbb lehetne, ha a rezsicsökkentéssel nem fixálta volna a kormány a lakossági árat, az államnál felhalmozódó extra haszonból pedig Mészáros Lőrinc Mátrai Erőművét fogják megmenteni szerinte.

Mártha nemrég vállalta el az FKF Zrt. felügyelőbizottsági elnöki posztját, az interjúban pedig elismerte, várhatóan célba veszi a Főtáv vezérigazgatói pozícióját is. A szakember több mint nyolc éven keresztül dolgozott az MVM-nél, négy kormány alatt töltött be vezetői pozíciókat, utoljára évekig az MVM-csoport vezérigazgatói posztját. Via mancs.

Milliárdos projekteket nyertek a Paksi Atomerőmű által kiírt közbeszerzéseken Mészáros Lőrinc cégei

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás