A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Halvány sarlósfecskét (Apus pallidus) figyeltek meg Szegeden – írta a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának Facebook-oldala. Ez a mediterráneumban őshonos faj második dokumentált előfordulása Magyarországon.

A Kárpát-medencében ritka madarat Engi László nemcsak megtalálta és meghatározta, hanem le is fényképezte. A halvány sarlósfecske leginkább a tengerek közelében költ, a Földközi-tenger partvidékén, Észak-Afrikában, Kis-Ázsiában, a Közel-Keleten, valamint az Arab-félsziget bizonyos pontjain él. Vonuló faj, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.

Korábban Magyarországon egyszer, 1996-ban figyelték meg a fajt.  A madár rokonához, a Kárpát-medencében szintén rendkívül ritkán felbukkanó havasi sarlósfecskéhez hasonlóan szinte minden idejét a levegőben tölti, leszámítva a fészekrakást és az utódgondozást. Repülő rovarokkal, levegőben sodródó pókokkal táplálkozik, utóbbiakat alacsony magasságban, a földtől 1-2 méterre kapja el.

A 16 centiméter testhosszú, 42-46 centiméteres szárnyfesztávú halvány sarlósfecske barnás tollazata világosabb a Magyarországon is költő sarlósfecskénél (Apus apus). Alakja vaskosabb, szárnyvégei tompábbak és farokvillája is rövidebb.  A halvány sarlósfecske sziklás partfalakon, városok épületein telepesen fészkel. Fészekanyagát a levegőben sodródó anyagokból gyűjti. Évente két fészekaljat nevel, melyek rendszerint két-három tojásból állnak. A hím és a tojó egyaránt részt vesz a kotlásban, valamint a fiókák táplálásában.

Mint a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának Facebook bejegyzésében olvasható: 

Nem csak megfigyelni hihetetlenül nehéz ezt a fajt nálunk, hiszen mindössze 1996-os adata van Magyarországról, de határozni sem egyszerű.  A szakmában jártasaknak is nehéz erre a madárra biztosat mondani, így a Nomeclator Bizottságnak is lesz mit megvitatni ezzel kapcsolatban. De minden bizonnyal megvan  Magyarország 2. HALVÁNY SARLÓSFECSKÉJE.
Mindent összevetve, hatalmas gratuláció Engi Lászlónak,(lásd nyitókép) aki találta és ilyen szuperül lefotózta  ezt a nagyszerű madarat.
A nem is olyan régen bemutatott havasi sarlósfecskéhez hasonlóan, szinte minden idejüket a levegőben töltik.  Mediterrán előfordulású, leginkább a tengerek közelében költenek, a Földközi-tenger mentén, Kis-Ázsia, Közel-Kelet és az Arab-félsziget területén.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek