Hirdetés

Sajtóhírek szerint az állami földpályázaton taroló Mészáros Lőrinc, illetve Orbán Viktor veje testvérének – szintén az államtól bérelt – földjét is parlagfű borítja. Az Együtt–PM szerint az Orbán-közeli álgazdák csak a területalapú támogatások megszerzése miatt harácsoltak össze ennyi állami földet, és nem képesek, illetve nem is áll szándékukban azokat szakszerűen művelni.

A Fidesz-közeli álgazdák ezzel hozzájárulnak a csaknem kétmillió allergiás embernek szenvedést okozó probléma növeléséhez, amelyet súlyosbít, hogy a kormány évek óta képtelen hatékony lépéseket tenni a parlagfű visszaszorítására – közölte Szabó Rebeka, az Együtt–PM szakpolitikusa.

Az Észak-Amerikából behurcolt parlagfű csaknem kétmillió embernél okoz allergiás tüneteket, amelynek egészségügyi költségei milliárdokat emésztenek fel. Bár a civilek rendszeresen felhívják a figyelmet az egészségügyi katasztrófához közeli állapotokra, a mezőgazdasági területek egy részén még mindig szinte csak parlagfű „terem”. Ilyen gazos, elhanyagolt földjei vannak Mészáros Lőrincnek, illetve Tiborcz Eszternek is (Orbán Viktor veje testvérének), akik a közismerten átláthatatlan és visszaélésekkel terhes állami földbérletpályázaton jutottak tetemes földterületekhez, kisemmizve ezzel a helyi gazdálkodókat.  Az Együtt–PM szerint ez is azt bizonyítja, hogy az Orbán-közeli álgazdák csak a területalapú támogatások megszerzése miatt harácsoltak össze ennyi állami földet, és nem képesek, illetve nem is áll szándékukban azokat szakszerűen művelni. Az ország egy részén már most másodfokú pollenriasztást eredményező helyzet megoldását pedig kormányzati szinten hanyagolják el, hiszen a különböző tárcák munkájának összehangolására képes felelős kormánybiztos kinevezése a civilek sokszori kérése ellenére sem történt meg.

Az Együtt–PM azt követeli, hogy fokozottan ellenőrizzék az állami földek használóit, Mészáros Lőrinc se lehessen kivétel a szabályok betartása alól. A parlagfűhelyzet megoldására pedig végre nevezzenek ki kormánybiztost, aki átfogó megközelítéssel, a szakmai és civil szervezetek bevonásával lásson neki az allergiások egészségügyi válságának megoldásához.  „Az önfényező propagandára pénzt és energiát sosem sajnáló Orbán-kormánynak ideje lenne az évek óta húzódó, valódi problémák kezelésére is koncentrálni” – zárul az Együtt–PM közleménye.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás