A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: energiaklub

Idén harmadik alkalommal vehették át a napenergia felhasználásában élenjáró magyar települések jól megérdemelt díjaikat. A Napkorona Bajnokságban évről évre egyre több önkormányzat méri össze az erejét: hol használnak a legnagyobb arányban napkollektorokat vagy napelemeket.

A Bajnokság a nemzetközi Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligája (RES Champions League) elnevezésű kezdeményezés magyar változata, amelyben idén 174 település versengett három kategóriában. Az 5000 fő alatti települések között Nagypáli diadalmaskodott a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentruma épületén és lakóházakon telepített napenergiás rendszereknek köszönhetően. A második helyezést Újszilvás érte el Magyarország legnagyobb napelemes rendszerével, a harmadik helyezett pedig Csitár-Nógrádgárdony lett.

A közepes települések (5000-50000 lakos) között Tapolca nyert, ahol több társasház és az idősek otthona melegvízellátását fedezik napkollektorok segítségével. A második helyezett Sümeg lett egy hotel napkollektoros rendszerének köszönhetően, a harmadik pedig Törökbálint, ahol a Pannon-házban és a tüdőgondozóban is hasznosítják a Nap energiáját. Az 50000 főt meghaladó települések bajnoka idén Sopron lett, ahol a családi- és társasházak mellett a Lővér Strandon és a büntetésvégrehajtási intézet épületén is található napkollektor. A számos közintézményen telepített napkollektoros rendszernek (pl. Piarista Gimnázium) köszönhetően Szeged futott be a második helyre, a bronzérmes Pesterzsébet (Budapest XX. kerülete) lett.

A három díjazott kategória legjobbjai egy-egy településtáblát is kaptak, valamint átvehették a zsűri, a Napkorona Tanács tagjaink különdíjait. A Bajnokság tavalyi különdíjasai, Martfű és Nagypáli önkormányzata felajánlásuknak megfelelően egy tanulmányút keretében osztják majd meg tapasztalataikat településkategóriájuk dobogósaival. Varga Pál egy lakossági szemléletformáló program szervezését ajánlotta fel Sopron településének a MÉGSZ Napenergia Tagozata nevében.

Az elmúlt évben telepített egy főre jutó legnagyobb napelem kapacitásért Zsana önkormányzata a MANAP különdíjában (egyéves MANAP-tagság) részesült. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő egyéves MNNSZ-tagságot ajánlott fel minden díjazott településnek, egy-egy lakossági információs nap megszervezését pedig a legnagyobb településkategória díjazottjainak.

A Bajnokságban elért előkelő helyezés és a díjak nem csak a napenergia és más megújuló energiaforrások helyben történő népszerűsítéséhez nyújtanak jó apropót, de a lakosság és az önkormányzatok felé is egyértelműen pozitív visszajelzés, mellyel a szervező, az Energiaklub a fenntartható energiagazdálkodás útján tett törekvéseket kívánja elismerni.

„Az, hogy egyre több önkormányzat számára fontos a napenergia hasznosítása, világosan látszik a napenergiás cégek körében végzett felmérésünkből és a KEOP, ill. KMOP pályázóinak listájából. Az viszont, hogy mennyi megújuló energia iránt elkötelezett polgármester van, az nekünk, a szervezőknek is meglepetés volt” – mondta Csanaky Lilla az Energiaklub projektvezetője.

A Napkorona Bajnokság jövőre is folytatódik. A szervezők bíznak abban, hogy az immár 11 európai ország részvételével zajló nemzetközi bajnokság mellett hazánkban is egyre több önkormányzat él a napenergia nyújtotta lehetőségekkel.

KÉPGALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás