A rovat kizárólagos támogatója

A júliusban napelemes beruházások támogatására szétosztott 3 milliárdból az NFÜ a legnagyobb részeket olyan vállalkozásoknak adta, amelyeket nemcsak frissen alapítottak, de részben a pályáztató szervezethez is köthetők – derítette ki az Átlátszó.

A napelemes KEOP pályázaton 100 millió forintnál több pénzt összesen 13 cég kapott, legtöbbjüket az elmúlt két évben alapították. A nyertesek zöme a KEOP pályázat elnyeréséig érdemi tevékenységet nem folytatott, és közülük kilencnek egyáltalán nem volt bevétele sem tavaly, sem tavalyelőtt – olvasható az Átlátszón.

Napfaktor Kft., Forrás Klasztermenedzser Kft., MPV Consulting Kft., Solar Building Hungary Kft., Magyar Naperőmű Kft. … és így tovább. Ezek cégek  az atlatszo.hu tényfeltárása szerint tavaly szinte nem is léteztek, és eredménytelenségük okán észrevétlenek voltak a hazai gazdaság számára. Ennek ellenére a júliusban kiosztott mintegy 3 milliárd forintos keretösszegű, napenergia-termelésre kiírt NFÜ-pályázaton mégis érdemesek találtattak 150-250 millió forintnyi támogatásra. 

A mai magyar viszonyokat ismerve, már az sem meglepő, hogy a nagy nyertesek között felfedezhető az NFÜ éléről épp csak néhány hónapja távozó Petykó Zoltán nyoma: egykori üzlettársának Seregi Jánosnak több érdekelségét is felkutatták, ahogyan az is kiderült, hogy olyan nyertes is van, akinek a tulajdonosai közt korábbi NFÜ-s jogi képviseletet ellátó, és korábban éppen egy KEOP-os pályázat átvilágítását végző ügyvédi iroda található. És persze van szál Simicskához is.

Kapcsolódó anyagok:

Mentsük meg Kishantost!

Itt a nemzeti parkos ügyvédi mutyi

Szemét-ügy! Mutyi? – Útlezárással a hulladéktörvény ellen

Hortobágyi LIFE mutyi – újabb uniós kételyek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás