A rovat kizárólagos támogatója

Szemet gyönyörködtet, hűsít és áramot termel a bécsi BOKU (Agrártudományi Egyetem) tetején felépített napelemes tetőterasz, ahol nemcsak a hallgatók, de a rovarok is szívesen időznek. Ráadásul az egyetem hűtői tele vannak házi készítésű bazsalikomos pestoval.

Egymással vetélkedő hasznosítási módokat kombinál a bécsi BOKU tetején kialakított napelemes tetőterasz, amely egy gazdagon beültetett tetőkertből és egy átlátszó napelemekkel fedett, fából ácsolt pergolából áll. A projekten három éven át dolgozott a tíz projektpartner.

A tetszőleges számban multiplikálható napelemes tetőkert egy egysége 56 négyzetméter és évente körülbelül 5.500 kilowattórányi zöldáramot termel, ami egy-két háztartás ellátására elegendő mennyiség. A tetőkert – napelemestől, tartóvázastól és növényestől – mintegy 79.500 euróba kerül, ami 1.400 eurós négyzetméterárával nagyjából a télikertek létesítési költségének felel meg.
A napelemes terasz további előnye, hogy évente öt tonna széndioxidtól kíméli meg a környezetet, a növények pedig kiszűrik a levegőben szálló finom port. A konstrukció védi a tetőszerkezetet, és klímaként hűti az épület legfelső szintjét. A kertben tartózkodók pedig 3-5 fokkal hűvösebbnek érzik a levegőt a környezethez képest.

zöld tetőterasz Bécsbenzöld tetőterasz Bécsben
Nem csoda hát, hogy a BOKU korábban mellőzött tetőterasza az újításnak köszönhetően nagyon népszerű lett nemcsak az oktatók és a hallgatók, de a rovarok körében is. A gazdagon burjánzó növényzet ugyanis egy újabb darabka életteret jelent a számukra. A rengeteg bazsalikom pedig kiváló alapanyag a házi készítésű pestohóz, amellyel tele vannak az egyetem hűtői.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás